Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru raspisao je natječaj za ravnatelja ustanove. Dosadašnjem ravnatelju Mladenu Pešiću početkom sljedeće godine ističe četverogodišnji mandat, koji je počeo teći od 1. siječnja 2019. godine.

Pešić je kao dotadašnji voditelj Odjela edukacije i dokumentacije na mjestu ravnatelja naslijedio Luku Bekića, koji je tu dužnost obavljao u dva mandata. Za njegova mandata započet je veliki projekt rekonstrukcije bivše crkve i samostana sv. Nikole, koji je ove godine usporen zbog problema u konstrukciji i statici zgrade. Radovi su ušli u kašnjenje no sredstva su osigurana i predviđeni rok završetka je sredinom sljedeće godine.

Očekivanja su da će Pešić odraditi posao do kraja te kako je to jedan od motiva da se ponovno javni na natječaj. On kaže da je sve još uvijek otvoreno.

- Nisam još donio definitivnu odluku, radi se o dugom vremenskom razdoblju od četiri godine. Moram priznati da sam ove četiri godine jako rijetko ronio, a ja sam prvenstveno arheolog, moram odvagnuti do kraja. Uostalom, natječaj je za otvoren za sve hrvatske državljane koji zadovoljavaju uvjete, očekujem da će biti više prijava, kaže Pešić.

Od novog ravnatelja očekuje se VSS, da se odlikuje stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima za uspješno vođenje MCPA Zadar te da ima aktivno znanje najmanje jednoga stranog, i to službenog UNESCO jezika - arapskog, engleskog, francuskog, mandarinskog kineskog, ruskog ili španjolskog.

Ravnatelja imenuje ministar kulture na prijedlog predsjednika Upravnog vijeća MCPA Zadar, a u dogovoru s glavnim direktorom UNESCO-a na 4 godine. Prijave s prilozima podnose se u roku od 30 dana.