Velimir Vuk, liječnik koji se vratio iz Amerike kako bi liječio otočane u zadarskom arhipelagu, pokrenuo je preko Facebook stranice Otok Ist, kako ju je nazvao, „Specijalnu pomoćnu operaciju", kojom želi nabaviti adekvatnu opremu za svoju ordinaciju.

On je u više navrata tražio osnovnu opremu kojom može spasiti život kada se pacijenti nađu u takvoj situaciji, no u ovih pet godina Dom zdravlja mu je samo obojao ordinaciju. Shvatio je da ne može računati na pomoć institucija te je već 2020. godine dobio stariji ali funkcionalni ultrazvuk iz Njemačke. U međuvremenu se kandidirao za ravnatelja Doma zdravlja kako bi poboljšao stanje u lokalnom zdravstvu, no u tom natjecanju nije imao šansi pa se opet okrenuo jedinom što mu je preostalo.

Ovog ljeta iseljenici iz Amerike donirali su mu automatski defibrilator vrijedan 18.000 kuna, koji bi u drugoj državi bio standardan aparat na svakom izoliranom području poput zadarskih otoka. Zatim je na ordinaciju i Facebook stranicu polijepio sličice uređaja koji su mu nužni za skrb o pacijentima - strujni masažer za bol u leđima, aparat koji koncentrira kisik iz zraka pa bi pacijenti mogli primati kisik u svojim domovima, tlakomjere, stetoskope za djecu, inhalator za napad astme i sličnih suženja dišnih puteva, sklopiva kolica...

- Onda za dotura ovdje vidimo okrugle stolice sa kotačima da dotur ne bi mora ka debil pregledati uho čučati i onda hodati oko pacijenta da mu drugo uho pregleda. Sa stolnom svjetiljka s lupom dotur bi Vam moga lakše vaditi krpelja nakon što ste bili u šparoga. A hladnjak bi možda bio za nošenje cipiva... vjerojatno uglavnom normalnih cipiva, šaljivo kaže dr. Vuk.

Zbog porasta inflacije i smanjenja kupovne moći očekuje tešku zimu.

- Za zaštitu zdravlja i života moramo se pripremiti. Nakon godina molbi za osnovu medicinsku opremu i poboljšanje standarda liječnika i pacijenata i bez ikakvog odgovora na moja opravdana pitanja, kao savjesna osoba sam primoran na dan 29. rujna pokrenuti „Specijalnu pomoćnu operaciju". Mi hrvatski liječnici moramo imati barem opremu ako nemamo kadar. Svi ljudi su slobodni sudjelovati koliko mogu isključivo kroz nabavu potrebne opreme, a ne novčane donacije. Operacija će uključivati sve ljude, bodule i vlaje, bogate i siromašne, one koji mole Bogu i one koji prodaju drogu, navodi u svom proglasu dr. Vuk.
Popis razne opreme koja se potražuje dostupna je na Facebook stranici Otok Ist.

Kad već institucije ne mogu pomoći u spašavanju, poručuje, onda je na pojedincima da se sami organiziraju.