Zamjenik gradonačelnika Ante Babić i pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić dodijelili su jučer ugovore predstavnicima privatnih vrtića, čiji rad Grad Zadar sufinancira i ove pedagoške godine.

Riječ je o modelu koji se u Zadru provodi već više od 10 godina, a za njegovu provedbu ove je godine u gradskom proračunu osigurano 18,8 milijuna kuna. Sufinanciranje rada vrtića drugih osnivača provodi se kroz isplatu plaća odgojiteljicama, njih 134 za 67 odgojno-obrazovnih skupina u 22 vrtića, od čega 19 privatnih i 3 vjerska. Potpisom ovog ugovora privatni vrtići obvezali su se naplaćivati participaciju roditeljima jednaku onoj u gradskim vrtićima.

Podsjetimo, od 2017. godine ona je umanjena te trenutno za 10-satni cjelodnevni program iznosi 600 kuna za jedno dijete, 300 kuna za drugo dijete, dok je za treće i svako sljedeće dijete pohađanje vrtića besplatno. Za poludnevni program participacija iznosi 300 kuna.

„Budući su ovime prihodi gradskih vrtića i vrtića drugih osnivača umanjeni, Grad je povećao izdvajanja za gradske vrtiće na pozicijama materijalnih i ostalih rashoda za zaposlene dok se za vrtiće drugih osnivača isplaćuje dodatne subvencije u iznosu od 2.000 kuna po skupini", ističu iz Gradske uprave.

Inače, vrtići drugih osnivača u ovoj pedagoškoj godini u 48 vrtićkih skupina i 19 jasličkih okupljaju 1473 djece, od toga 325 obveznika predškole.

Sufinanciranje rada vrtića drugih osnivača nije jedini program u privatnim vrtićima kojeg Grad Zadar financijski podupire. Tako se i u u pedagoškoj 2022./2023. godini nastavlja program potpore stručnom timu vrtića drugih osnivača, koji se provodi u suradnji s Dječjim vrtićem Maslačak. Kroz ovaj program, kojeg Grad sufinancira s 720 tisuća kuna, stručni suradnici dobivaju mogućnost stručnog napredovanja.

Dodatnih 2,4 milijuna kuna iz gradskog proračuna ide za produljeni rad gradskih i privatnih vrtića. Nakon što je završen projekt Mreža ZaDar, u sklopu kojeg je trošak uvođenja popodnevne smjene pokriven novcima iz EU fondova, Grad Zadar osigurao je iz vlastitih sredstava nastavak programa u ustanovama u kojima su roditelji za to iskazali interes.

Za potrebe predškolskog odgoja i obrazovanja u gradskom je proračunu rezervirano ukupno 59 milijuna kuna.