Trgovanje dionicama Tankerske Next Generation (TNG) na Zagrebačkoj burzi obustavljeno je jučer u 14.36 sati nakon što je pristigla obavijest njezina većinskog vlasnika Tankerske plovidbe o dobrovoljnoj ponudi za preuzimanje, objavio je Poslovni dnevnik.

Time je kulminirala višednevna priča o prikupljanju dionica TNG-a koje Tankerska plovidba ubrzano prikuplja. Naime, investitori i promatrači zbivanja na Zagrebačkoj burzi posljednjih desetak dana pozorno su pratili golemi skok zanimanja za dionice TNG-a. U utorak je vrijednost dionice na burzi dosegla 78,40 kuna, a samo tijekom rujna cijena je jurnula 49,4 posto. Sve to prati i višemilijunski promet, pa je TNG zadnjih dana najlikvidniji na burzi.

Prema obavijesti koju je Tankerska plovidba sada objavila, trenutno drži 7,98 milijuna dionica TNG-a. Time je zadarski brodar stigao na 91,41 posto, a do sada je držao 51,5 posto udjela u TNG-u, kompaniji u koju je prije 10-ak godina izdvojio poslovanje s produkt tankerima, specijaliziranim brodovima za prijevoz naftnih derivata.

Objava namjere za davanje dobrovoljne ponude za preuzimanje uslijedila je nakon velike blok-transakcije od gotovo 900.000 dionica TNG-a koja je ostvarena u utorak. Takav paket mogao bi odgovarati udjelu koji je držalo društvo za upravljanje mirovinskim fondovima PBZ/CO, treći mirovinac koji je prodao dionica nakon Raiffeisena i Erste društva za upravljanje mirovinskim fondovima. Prema gruboj računici, Tankerska plovidba u povećanje udjela do sada je utrošila više od 252 milijuna kuna.

Pretpostavlja se da iza takvog poteza Tankerske plovidbe stoji procvat TNG-a, koji se izbijanjem globalne energetske krize pretvorila u „tvornicu novca" i pravu zlatnu koku za Tankersku plovidbu.