Ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Vuković Dujmović gostovala je na Radiju 057, na kojemu je govorila o aktualnim aktivnostima i projektima koji se provode.

Prvi od njih je projekt "Mobilni tim Niste sami", koji se s dionicima (Dom za odrasle osobe Zemunik, Općina Galovac, Općina Novigrad i Caritas Zadarske nadbiskupije) ovog tjedna održao u Ninu i Galovcu.

Projekt "Mobilni tim Niste sami" sufinanciran je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektom "Mobilni tim Niste sami" uspostavit će se nova socijalna usluga mobilnog tima za psihosocijalnu podršku osobama s invaliditetom na području ITU Zadar. Dom za odrasle osobe Zemunik i partneri na projektu Caritas Zadarske nadbiskupije, Grad Nin, općine Novigrad i Galovac će uspostavom nove socijalne usluge mobilnih timova za psihosocijalnu podršku osobama s mentalnim poteškoćama doprinijeti kvaliteti života.

- To neće samo doprinijeti kvaliteti života osoba s invaliditetom, nego i članovima njihovih obitelji. Projekt bi trebao potaknuti deinstitucionalizaciju osoba s invaliditetom i prevenirati njihov dolazak instituciju. U mobilnom timu su psiholozi, fizioterapeut i njegovateljica. Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava je preko 1,7 miliju kuna, a projekt traje do 30. travnja 2023. godine, rekla je Vuković Dujmović.

Već sljedećeg tjedna, u ponedjeljak od 11 do 15 sati, u Press centru dvorane na Višnjiku održat će se specijalizirani sajam Moj posao u sklopu projekta Medicinska+: Unaprjeđenje rada Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva. Cilj sajma je da se učenicima i polaznicima strukovnih škola u sektoru zdravstva, ali i svima zainteresiranima, omogući upoznavanje s potencijalnim poslodavcima. Učenici će se, rekla je Dujmović-Vuković, informirati o mogućnostima zapošljavanja i karijeri u zdravstvu.

Za kraj, predstavljeni su pozivi na dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa transnacionalne suradnje Interreg Euro-MED 2021. - 2027 i dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod (HOP).

Program transnacionalne suradnje Interreg Euro-MED 2021. - 2027. provodi se u okviru programskih prioriteta Pametniji i Zeleniji Mediteran, u četiri programske misije: Inovativna održiva ekonomija, Prirodna baština, Zelena životna područja i Održivi turizam. Ukupna financijska alokacija za 2. Poziv iznosi 86 milijuna eura. Lista prihvatljivih partnera i aktivnosti je široka, a više informacija dostupno je na web stranici ZADRA NOVE. Poziv je otvoren do 27. listopada u 13 sati.

Predmet drugog javnog poziva je dodjela oznake „Hrvatski otočni proizvod" na temelju podnesenog zahtjeva za otočni proizvod koji udovoljava uvjetima i kriterijima utvrđenim Pravilnikom. Ministarstvo dodjeljuje oznaku »Hrvatski otočni proizvod« otočnim proizvodima i nematerijalnom dobru u svrhu očuvanja otočne tradicije i identiteta u skladu s Programom „Hrvatski otočni proizvod" a poveznica je također dostupna na stranicama ZADRA NOVE.

Otočne koordinatorice su na raspolaganju svima zainteresiranima ako im treba podrška ili savjet, kaže ravnateljica Vuković Dujmović.