Mladi zadarski ginekolog dr. Marko Dragić od jučer upisuje pacijentice, doznali smo sasvim slučajno od ravnateljice Doma zdravlja, dr. Renate Bek.

Iako se on u Dom zdravlja iz kojeg je bio poslan na specijalizaciju vratio prije više od godinu dana, do sada je dr. Dragić bio na zamjeni kolegici dr. Ivani Šimunović koja se vratila s porodiljnog.

Ona ima upisanih šest tisuća pacijenata kao i dr. Lara Spalldi Barišić, što je prema HZZO maksimalni kapacitet po liječniku. Njih troje ginekologa su zaposlenici Doma zdravlja, dok su dr. Suzana Perinčić, dr. Domagoj Krpine, Sonja Vidaić Beram te dr. Petar Lozo u statusu "privatnika" koji Dom zdravlja plaćaju naknadu za prostor, a od HZZO-a dobivaju tzv. glavarinu.

Dr. Marko Dragić do jučer je upisao 300 žena kojima će on pružati primarnu ginekološku zaštitu. A kako je jako puno žena koje nemaju odabranog ginekologa, bilo bi poželjno da mladom ginekologu daju priliku da što prije nastavi prakticirati specijalističko znanje i iskustvo stečeno u Zagrebu. Pacijentice i kolege o njemu govore samo pohvalno.

U protivnom, on će morati sjediti u ambulanti, ništa ne raditi nego upisivati pacijentice najmanje šest mjeseci kao što su to radile njegove prethodnice, da bi skupio cenzus od najmanje tri tisuće pacijentica.

U tome mu malo tko može pomoći osim kolega koje preusmjeravaju pacijente koje njima dolaze na upis. Istodobno, sustav je takav da ginekolozi koji imaju prekobrojne pacijente ne mogu posredstvom HZZO-a prebaciti dio na tim dr. Dragića. On sam je, kako doznajemo, oglasio upis preko Facebook grupe Mame iz Zadra. I do daljnjeg će biti administrator, a ne ženama potreban liječnik.

To što će dobivati plaću od Doma zdravlja koji je upis za novog ginekologa također trebao oglasiti putem svoje mrežne stranice, najmanji je problem u tako velikoj grešci HZZO sustava.