Kao što je jučer obećao, pročelnik gradskog Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić danas se očitovao vezano za otvaranje „Višnjika III", područnog objekta Dječjeg vrtića Radost bez rješenja o početku rada u promijenjenim uvjetima, odnosno dokaza da vrtić ispunjava sve propisane uvjete.

Nekić pak drugačije tumači zakon u kojem stoji ovo:

- Treba napraviti razliku između dječjeg vrtića koji se tek osniva i područnog objekta ustanove koja već postoji, kao što je „Radost". U zakonu piše da je ustanova dužna podnijeti zahtjev, što je i učinila. Kad bi otvaranje bilo po izvršnosti rješenja, vrtići bi mogli čekati i do 60 dana dok djelatnici iz Zadarske županije ne izađu na teren. Nema dovoljno službenika koji to mogu rješavati, ističe Nekić dodajući kako, prema njegovim saznanjima, ni vrtići u pojedinim općinama nisu čekali to rješenje.

- U cijelom zakonu nigdje nisam vidio da se to ne smije napraviti. Očito je i zakonodavac svjestan te mogućnosti, tumači Nekić.

No što ako se očevidom utvrdi kako vrtić, koji je jučer primio djecu, ipak ne ispunjava minimalno tehničke uvjete koji su potrebni za ishođenje rješenja?

- To je najcrnji scenarij koji bi se u ovakvoj ustanovi, koja zna zakon i cijeli pedagoški standard, ostvarilo jedino da smo, da se slikovito izrazim, pijani. Znate koliko smo vrtića dosad otvorili? S obzirom na višegodišnje iskustvo, 100 posto sam siguran da službe neće ništa tražiti nakon što izađu na teren, možda jedino nekakvu nadopunu, vjeruje Nekić.

Resorni pročelnik želi da u prvom planu budu pozitivne stvari oko otvaranja novog vrtića.

- Prvo, na Višnjiku smo napravili ogroman vrtić, objekti I, II i III su povezani u istoj zgradi, samo je Grigor Vitez veći od toga. Drugo, vrtići u Zadru odavno nisu samo čuvališta djeca, danas govorimo o pravu djeteta na visoke standarde u programima predškolskog odgoja i obrazovanja. Treće, rekonstrukcija vrtića izašla nas je puno jeftinije jer smo radove ugovorili prije godinu dana, odnosno prije rasta cijena na tržištu. Za usporedbu, prema procjeni projektanta koju smo dostavili Ministarstvu, rekonstrukcija Pčelice, koja će imati samo dvije skupine više, koštat će čak 25 milijuna kuna. Želim naglasiti kako je u novom vrtiću, kojeg smo otvorili zahvaljujući dobroj suradnji sa Sportskim centrom Višnjik, posao pronašlo 12 odgojiteljica, 4 čistačice, dvije kuharice, servirke, kućni majstor, naglašava Nekić.

Komentirao je i poplavu koja je pokvarila svečano otvaranje vrtića.

- Spojili su se nebo i zemlja, nema tog oborinskog sustava koji može primiti takvu količinu vode, ali nestala je za 5 minuta, kaže Nekić.

Resorni pročelnik za kraj razgovora ističe kako je za 90% djece osigurano mjesto u vrtiću što je, prema njemu, respektabilna činjenica.

- Nakon proširenja Pčelice bit ćemo blizu 95 %, postotka postavljenog na svjetskoj razini, ali naš je cilj da svako dijete ima mjesto u vrtiću.