U sklopu najvećeg kvizaškog natjecanja u jugoistočnoj Europi, Memorijala Mirka Miočića, koje okuplja najbolje kvizaše iz Hrvatske i susjednih zemalja, predstavit će se i prva sveobuhvatna zbirka kviz-pitanja u Hrvatskoj „Inquizus" autora Nikole Paleka, zadarskog kvizaša.

Promocija će biti u petak 30. rujna u 20 sati u caffe baru „Bazen" (Kolovare 2a, Zadar). Knjigu će uz autora predstaviti urednica Iva Karabaić; lovac u hrvatskom izdanju kviza Potjera, Krešimir Sučević-Međeral i zadarska ikona kvizova, Lovro Jurišić.

Ulaz je slobodan.

Knjiga sadrži 2400 pitanja i odgovora grupiranih u 12 cjelina.
Knjiga za razbibrigu, stjecanje novih znanja, odmjeravanje s prijateljima i buđenje interesa za ulazak u predivan svijet kvizaštva.

"Kako se pripremiti za kviz", pitanje je koje mi, iskusni kvizaši, često čujemo od onih koji se tek spremaju ući u tu avanturu. Iako odgovor podrazumijeva dugoročan interes za skupljanjem znanja i informacija, taj je interes ipak moguće potaknuti, ali i, što je još važnije, naučiti razmišljati kvizaški, tj. naučiti predvidjeti što bi se u pitanju moglo tražiti. Zbirke pitanja u tom procesu iznimno su korisne jer ne samo da daju već gotova pitanja nego i čitatelje mogu naučiti kako da i sami napišu dobro kvizno pitanje.

No od početka fenomena scene pub-kvizova u Hrvatskoj nedostaje suvremenija zbirka, koja uključuje i pitanja iz popularne kulture, toliko česta na suvremenim kvizovima. U tom je smislu zbirka Inquizus autora Nikole Paleke prva takva moderna zbirka u Hrvatskoj, koja će svojim čitateljima ponuditi dovoljno materijala za razbibrigu, stjecanje novih znanja, odmjeravanje s prijateljima, a možda i, ako ga još nemaju, buđenje interesa za ulazak u predivan svijet kvizaštva. S nadom da je ovo tek početak još jednog trenda u kvizaštvu, želimo vam ugodno putovanje vrletima Inquizusovih pitanja".

Takvu recenziju potpisuje Krešimir Sučević-Međeral, lovac u hrvatskom izdanju kviza Potjera