Nakon što je iz zgrade „Socijalnog" na Poluotoku najprije iselio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a potom prije pola godine i HZZO, kreće nova runda prodaje ovog objekta. Zgrada površine preko 2.000 četvornih metara trebala se na tržištu naći već 2019. godine, kada je procijenjena na 35,65 milijuna kuna. Zbog poznatih problema oko izgradnje i uređenja, a potom i opremanja prostora u zgradama na Putu Murvice, kasnio je prelazak „mirovinaca" pa se nije moglo pristupiti prodaji. Sada je sve „očišćeno" od stanara i pravo je vrijeme za stavljanje u opticaj.

Pogotovo sa obzirom na rast cijena nekretnina, o čemu je govorio župan Božidar Longin na posljednjoj sjednici Županijske skupštine. Na pitanje Davora Lončara odgovorio je kako je županija suvlasnik samo manjeg dijela od 12,24 posto, dok su većinski vlasnici zavodi za mirovinsko i zdravstveno. Grad Zadar vlasnik je 3 posto zgrade, a manje udjele imaju Mile Milovac, Ante Kovačević i Ivanko Tresoglavić.

- Procjembenim elaboratom utvrđena je vrijednost zgrade od 35,6 milijuna kuna, što znači da bi naš dio bio oko 4,5 milijuna kuna. Međutim, kako je HZMO tek nedavno iselio, došlo je do promjena na tržištu, rasta vrijednosti nekretnina, pa smo procijenili da će cijena biti veća, sukladno tome i naš dio, rekao je župan.

U prvoj procjeni vrijednost kvadrata bila je oko 2.300 eura, a budući da su samo u posljednjoj godini cijene u prosjeku u Hrvatskoj rasle 20 posto, u Zadru još i više, čini se da će brojka od 3.000 eura po kvadratu biti puno realnija.

Kada se zgrada proda prihod će se, rekao je župan Longin, „iskoristiti na najbolji mogući način". Kakva će biti budućnost ove zgrade, udaljene samo tridesetak metara od Foruma, znat će se nakon prvog ponuda.