Prije nego je krenula fama oko pokušaja upisa osnivačkih prava nad Narodnim muzejom Zadar, na Županijskoj skupštini raspravljalo se o izvješću koje je podnijela ravnateljica Renata Peroš. Vedrana Mišković (SDP) rekla je kako je programsko izvješće „kupus svega i svačega" od uređivanja slika do radionica o lavandi", a da se o financijama ne zna gotovo ništa.

- Zato je prostor Gradske lože kao, kako piše na stranici NMZ, kao najreprezentativniji izlagački prostor u gradu, primjer za višemjesečnu izložbu paukova i gmazova, a vjerojatno biste stavili i dinosaure da ih možete unijeti. To je za zabavni park ili ZOO a ne za renesansnu zgradu u kojoj su izlagali vrhunski umjetnici. Perjanica ponude bila je izložba Picassove keramike koja putuje Hrvatskom sedam godina, toliko bitna da se ravnateljica na njoj nije pojavila, rekla je Mišković.

Marko Pupić Bakrač dugo je čekao njezin dolazak na sjednicu Županijske skupštine.

- Blažene oči koje vas vide, morao sam protrljati oči. Prije sam očekivao vanzemaljca nego vas, bio je iskren vijećnik Akcije mladih.

Ravnateljicu je pitao zašto je postavljena mreža iznad izložbe o dinosaurima u prostoru Čistoće, u funkciji Ledane ili izložbe, te tko će platiti troškove izgubljenih sporova koje je Narodni muzej vodio protiv medija.

- Tužili ste portal Zadar News, ali ste se nakon početka postupka i angažiranja odvjetnika povukli i sklopili ugovor s tim lokalnim portalom. Znači li to da novinari koji počnu pisati afirmativno dobivaju novac putem marketinških ugovora, radi li se tu o medijskom reketu?, pitao je Pupić-Bakrač.

Što se tiče paukova i škorpiona u Loži, odgovorila je Peroš, izložbu su odobrili upravno i stručno vijeće muzeja, a voditeljica Prirodoslovnog odjela dr, sc, Snježana Vujčić-Karlo rekla joj je da je dobro postavljena i da nema ništa protiv nje.

- Izložbe poput Picassa, Warhola i Chagalla jako privlače posjetitelje, donose veliki profit i veliki broj ljudi koji uđu u Kneževu i Providurovu palaču. Što se tiče mreže iznad dinosaura, ona nema veze s Ledanom, nego smo na nju, u okviru izložbe, planirali zakačiti ptičice, objasnila je Peroš.

Što se tiče sudskih troškova, oni su od 2017. do danas iznosili oko 200 tisuća kuna. Troškove za spor protiv Slobodne Dalmacije nije platio muzej, nego ona i David Ricov.

U obranu ravnateljice stao je vijećnik Joso Nekić, inače pročelnik gradskog Upravnog odjela za odgoj i školstvo.

- Ako je prostor renesansni, nije svet da bismo samo renesansu izlagali. Zmije i pauke posjetilo je 13 tisuća ljudi, muzej se treba baviti svime što privlači ljude na moderan način. Zaprepastila me konstatacija „najbolje da smo postavili dinosaure", ja kažem da bi to bila najposjećenija izložba. U jednom muzeju u Njemačkoj u kojem sam bio, kostur dinosaura je najgledaniji izložak. Što se tiče ravnateljice, napadate je zbog političkog angažmana u kamenom dobu koji treba zaboraviti, iako ja mislim da nije ništa loše napravila.