"Ipak se kreće" u slučaju zadarske praonice novca s kojoj je policija još prije tri godine povezala pet tvrtki i čak 15 osoba, redom javnosti poznatih Zadrana.

Optužnica je podignuta u svibnju prošle godine, a na Županijskom sudu u Zadru tek je nedavno zakazana sjednica optužnog vijeća koje odlučuje o njezinom potvrđivanju.

- Sjednica optužnog vijeća, radi odlučivanja o potvrđivanju optužnice, zakazana je za dan 28. studenog, informirala nas je glasnogovornica suda Sandra Radanović.

Radanović je jedna od tri sutkinje u čijim je rukama ova odluka. Uz nju u optužnom vijeću sjede Enka Moković i Dijana Grancarić, koja predsjeda raspravom o jednoj od većih afera u gospodarskom kriminalitetu u Zadru.

Podsjetimo, na suprotnim stranama zakona pronašli su se nekadašnji pripadnici jedinice specijalne policije, B.S. i I. K., bivši policajac V. I., poduzetnici T. Š., i Ž. S... Modus operandi obuhvatio je osumnjičenike kao odgovorne osobe u različitim ugostiteljskim, građevinarskim, zaštitarskim i trgovačkim poduzećima kojih se tereti da su plaćali fakture za nepostojeće usluge, a koje su im isporučivale fiktivne tvrtke, osnovane samo za tu svrhu. Ukupna šteta iznosi oko 12 milijuna kuna, od čega se preko 2 milijuna kuna odnosi na štetu pričinjenu državnom proračunu, dok ostatak predstavlja pribavljenu imovinsku korist.

Zastoj u slučaju ranije su na sudu pravdali problemima s dostavom optužnice pojedinim okrivljenicima, čije su adrese neko vrijeme bile nepoznate.