Na sjednici Županijske skupštine jučer nije prošla točka o izmjenama i dopunama proračuna Zadarske županije za 2022. godinu. Nakon odlaska „virske liste" i dotadašnjeg predsjednika Skupštine Antonija Vučetića, HDZ-ova koalicijska većina ostala je na „knap", uz presudni dvadeseti glas predstavnice srpske manjine Rajke Rađenović. Kako je baš ona jučer izostala zbog bolesti, obična većina od 19 ruku nije bila dovoljna za donošenje izmjena u proračunu, kojim je predviđeno usklađenje s prihodima u prvoj polovici godini.

Neizglasavanje za sada neće dovesti do većih problema u funkcioniranju korisnika proračuna. Jedini koji bi se mogli naći na udaru su zdravstvene ustanove, kojima je ministarstvo, kroz županijsku riznicu, doznačilo pomoć od 21,8 milijuna kuna sa stavke EU projekata i podmirenja obveza prema dobavljačima. Pred županom i predsjednikom skupštine sada je odluka hoće li sazvati novu sjednicu u kraćem vremenu, ili će se zdravstvene ustanove financirati iz drugih izvora koji su na raspolaganju u godišnjem proračunu.

Predstavljajući izvršenje proračuna, pročelnica Upravnog odjela za financije i proračun navela je kako je u odnosu na prošlu godinu napravljen veliki iskorak u prihodima, koji iznose 676 milijuna kuna, a kad se odbiju sredstva koja županija prosljeđuje korisnicima poput bolnica, izvorni prihodi su bili 106 milijuna kuna, 5 milijuna više od rashoda. Županija nikada nije imala veći broj zaposlenih (64 tisuće) i manje nezaposlenih (13 posto).

Jure Zubčić ustvrdio je kako se prijedlogom proračuna priznao nezakoniti rad, jer je prihvaćen amandman Angela Žilića o financiranju Memorijalnog centra u Škabrnji, a da taj iznos nije skinut s donacijama udrugama, koji je ostao na 1,2 milijuna kuna.
- Umjesto toga, iznos je izdvojen iz proračunske zalihe, koja se može koristiti za štete od elementarne nepogode i slične izvanredne situacije. Piše da se iznos dodijelio memorijalnom centru za sanaciju krova. Kako je to moguće, ako je centar tek u izgradnji?, pitao je Zubčić.

Baričević je odgovorila da je postupljeno zakonito, jer je iznos dodijeljen iz tekuće pomoći. Davor Čerkuč komentirao je skidanje 10 milijuna kuna s projekta azila za životinje, koji tako ostaje Potemkinovo selo, jednako kao prelazak u novu zgradu županije.

- Plan da će se županija preseliti na novu lokaciju bio je poznat čim ste izabrani, moglo se odmah krenuti u javnu nabavu. Dolazi deseti mjesec, nabave još nema, što znači da će zbog porasta cijena projekt koštati puno više i tko zna kada će biti završen, rekao je Čerkuč.