Zbog afere Remorker ponovno će se suditi bivšem zadarskom gradonačelniku i ministru prometa, pomorstva i infrastrukture, te aktualnom šefu Županijske organizacije HDZ-a Božidaru Kalmeti.

Dva mjeseca od rasprave na kojoj se o tome odlučivalo, Vrhovni sud danas je objavio svoju odluku o žalbama na nepravomoćnu presudu iz rujna 2019. godine, kojom je Kalmeta oslobođen optužbi da je sa suradnicima u aferi Remorker podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

- Svojom presudom I Kž-Us 104/2020 protiv optuženog B. K i dr. zbog kaznenog djela iz čl. 347. st. 1. KZ i dr. vijeće VSRH prihvatilo je žalbe optuženih M.M. S.B. i D.K kao i djelomično žalbu Uskoka i djelomično ukinulo prvostupanjsku presudu i predmet uputilo za navedeno prvostupanjskom sudu na ponovnu odluku. U preostalom dijelu žalba USKOK-a je odbijena, priopćili su s Vrhovnog suda koji je ostao na inicijalima, dok nazive državnih poduzeća imenuje početnim slovom u obrazloženju na 20 stranica. 

Iza ostalih inicijala iz priopćenja Vrhovnog suda stoje Milivoj Mikulić, bivši državni tajnik i član uprave Hrvatskih autocesta, koji je nepravomoćnom presudom osuđen na tri godine zatvora, Stjepko Boban, bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta koji je dobio dvije godine zatvora, te nekadašnji član uprave Viadukta Damir Kezele, koji je osuđen na tri i pol godine zatvora.  

Objavljeno je kako Vrhovni sud traži novo suđenje budući da smatra kako je vijeće Županijskog suda u Zagrebu pogriješilo, odnosno napravilo bitnu povredu odredaba kaznenog postupka kod analize iskaza ključnog svjedoka Josipa Sapunara. On je, naime, kao bivši šef uprave Hrvatskih autocesta svjedočio o tome kako se novac izvučen preko radova na autocestama dijelio među okrivljenima. Međutim, u obrazloženju presude nije točno citirano ono što je Sapunar govorio, zbog čega će se ponoviti postupak za dio optužbi koje se odnose na izvlačenje novca tijekom gradnje spojne ceste Zada 2-Gaženica, luke Gaženica, te ceste Rijeka-Rupa. 

Kalmeta će ponovno odgovarati i za naručivanje filma Prometna renesansa. Naime, niži sud, kako stoji u odluci Vrhovnog suda, nije utvrdio je li taj uradak služio za promociju ministarstva ili pak HDZ-a, odnosno je li iskorišten za politički marketing.

Oslobađajući dio presude Kalmeti za muljaže povezane s građevinskom firmom Osijek Koteks, te za ustrojavanje zločinačke grupe koju je sam predvodio, Vrhovni sud je potvrdio.

U njihovom, za javnost nejasnom spisu, spominje se i Z.L., odnosno ranije oslobođeni bivši državni tajnik Zdravko Livaković, kojeg kao i Kalmetu sada čeka novo suđenje u kojem bi se trebale razjasniti određene proturječnosti iz prve presude.