U Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa Sveučilišta u Zadru danas je održana svečana promocija prve generacije stručnih prvostupnika Informacijskih tehnologija. Ovaj izvanredni jednopredmetni preddiplomski stručni studij pokrenut je akademske godine 2017./2018., a pripremile su ga i izradile lokalne snage potpomognute priznatim stručnjacima s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu (TVZ) i iz zadarskih IT tvrtki.

Uz voditelja studija doc. dr. sc. Antu Panjkotu promoventima su čestitali promotor doc. dr. sc. Franjo Pehar i prva voditeljica studija izv. prof. dr. sc. Ljiljana Zekanović-Korona, koja se prisjetila trenutaka u kojima je studij pokretan.

- Prva generacija studenata željno je upijala nova znanja. Mogu reći da u svom višedesetljetnom radnom stažu nisam imala tako motiviranih i izvanrednih studenata. Dragi promoventi, ništa vam nije bilo teško, naučili ste kako trebate raditi u timu i tako zajednički doći do rezultata. Dobili ste jednu veliku životnu bitku, čestitam vam uime svih profesora, rekla je Zekanović-Korona.

Studij prvostupnicima omogućuje karijeru u vrlo atraktivnim, egzotičnim i donedavno nepoznatim zanimanjima kao što su arhitekt računalnih mreža, računalni programer, analitičar računalnih sustava, administrator baza podataka, analitičar informacijske sigurnosti, informacijski arhitekt, dizajner korisničkog iskustva (UX), programer mrežnih sjedišta i mnogim drugima.

- Nemala je stvar, za bilo koga, a posebice za vas mlade ljude privesti kraju započete, vrijedne pothvate. To izgrađuje karakter, daje samopouzdanje i čini vas spremnim za nove izazove s kojima ćete se susretati na ovom putovanju kojeg zovemo Život. Za puteve kažemo kako imaju svoje dionice, a nama, zajedno s našim parterima u izvođenju stručne prakse, tvrtkama iz IT sektora, od kojih su neki i danas ovdje, bila je izuzetna čast ispratiti vas na ovoj dionici koja daje osnove i stvara mogućnosti za odabir novih, kvalitetnih smjerova kretanja koji će vam biti na korist. Stekli ste kompetencije koje vas čine konkurentima na tržištu rada, a u skladu s rečenim osposobljeni ste i, što je najvažnije, svjesni potrebe za stalnim stručnim usavršavanjem kako biste odgovorili izazovima brzih promjena u IT području, rekao je voditelj studija doc. dr. sc. Ante Panjkota.

Uime promoviranih profesorima je zahvalio Marko Džepina. Svečanu podjelu diploma svojim je nastupom uveličao nastup dvojca iz A.K. A. Crescendo.

Promovirani su: Stipe Bačić, Filip Barić, Antonio Bajlo, Tomislav Dundović, Marko Džepina, Ivan Gržan, Marko Jermen, Kristijan Kačan, Danijel Klarin, Kristian Knežević, Mate Krezić, Marino Ladiš, Lovre Lukin, Šime Martinov, Marko Perić, Ema Raspović, Ivana Ševo, Ana Štrenja, Niko Torić, Mate Viduka i Karlo Zrilić.