Nakon završetka uređenja Bedema zadarskih pobuna izronio je na svjetlo dana problem neuređenih kućica na Tržnici Zadar, u prolazu između Muraja i zgrade na tržnici. Riječ je o štandovima za prodaju tekstila koji su nekada bili smješteni u prolazu između gradskih vrata i pijace, a s tog su dijela premješteni zbog uređenja palače Cedulin.

U prvom trenutku preseljeni su u prolaz ispred tržnice, a zatim i na, mislilo se, privremenu lokaciju iza ribarnice. S obzirom na lošu poziciju i posao kojim se bave prihodi nisu takvi da bi imali sredstava za kupnju novih kioska, a i Tržnici Zadar to je u ovom trenutku veliki zalogaj.

- Naši prihodi od najma su dosta niski, jer smo preuzeli obveze koje su imali prema Gradu Zadru te se korisnicima naplaćuje samo javna površina, a ne i najam kioska. Svjesni smo da ovaj prostor ne izgleda reprezentativno, no u ovom trenutku nemamo sredstava za zamjenu 25 kućica, što bi nas došlo oko milijun kuna, bez postavljanja pergola. U razgovoru s korisnicima doznali smo da ni oni nisu spremni investirati u to, pa čak i uz mogućnost da im se na račun investicije ne naplaćuje najam, kaže direktor Tržnica Zadar Tomislav Letinić.

Preseljenje kioska sa stare lokacije kod gradskih vrata

S obzirom da se radi o 25 obrtnika, a može se reći i obitelji koje žive od toga, nije se išlo u raskid ugovora, već se pokušava naći rješenje koje bi zadovoljilo sve strane. Prije dvije godine predlagalo se postavljanje drvenih kućica, no to prodavačima tekstila nije bilo prihvatljivo zbog prirode posla.

- Svjesni smo da se s gornje strane nakon uređenja bedema vidi taj dio, svi bismo to htjeli dovesti u red. U nekom bliskom vremenu, kada se popravi financijska situacija i nama i njima, naći ćemo neko dugoročno rješenje, kaže Letinić.