Upisi u gradske dječje vrtiće davno su završili, pedagoška godina je počela, ali novoupisana djeca DV Pčelica (područni objekt DV Radost) još nisu upoznala svoje odgojiteljice.

O tome su nam pisali ogorčeni roditelji kojima je rečeno da će im djeca krenuti nešto kasnije u vrtić s obzirom da se čeka na renovaciju, a kako kažu, navodio se početak 15. rujna, no obavijesti o tome kada će im djeca moći i stvarno krenuti u vrtić još nema.

Od pročelnika resornog odjela Jose Nekića doznajemo da se čeka dovršetak dugonajavljivanog novog vrtića Višnjik III za koji kasni isporuka opreme. Naime, djeca koja trenutno pohađaju DV Pčelica prebacit će se u Višnjik III, a kad se prebace, oslobodit će se mjesto za novoupisanu djecu u DV Pčelica u kojem, za sada, za njih nema mjesta.

- Radovi na DV Višnjik III završeni su, ali oprema kasni. Očekujemo da će se vrtić otvoriti u narednih pet do sedam dana kada oprema dođe. Cijeli taj vrtić koštao je oko 6 milijuna kuna od kojih je milijun kuna izdvojeno za opremu, kaže Nekić.

Najavljivala se i renovacija DV Pčelica, ali i to će kasnije od očekivanog. Za sada je Europska komisija odobrila Nacionalni plan oporavka u kojem je Grad Zadar prijavio rekonstrukciju DV Pčelica s kojom bi se dobilo nove 4 skupine, pa bi ih bilo ukupno 8, te rekonstrukcija DV Smiljevac koji bi također sadržavao 8 skupina.

- Na temelju odobrenja EK, raspisan je novi natječaj nacionalne razine na koji smo se mi prijavili s oba ova vrtića, natječaj je trajao do konca srpnja i mi smo sada u fazi čekanja rezultata. Nadamo se da bi rezultati trebali biti poznati uskoro, vjerojatno se radi o pitanju mjeseca, objašnjava Ivana Perić Zrilić, voditeljica gradskog Odsjeka za odgoj.

Krajem kolovoza objavljeni su i rezultati natječaja Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a na čiji su natječaj u Gradu prijavili DV Vruljicu.

- Nismo dobili financijska sredstva na tom natječaju jer su prednost dobivale jedinice lokalne samouprave sa slabijim indeksom razvijenosti, tako da mi kao Zadar, s obzirom da spadamo među najrazvijenija područja, nismo imali puno šansi. Mi se ipak kontinuirano prijavljemo na te projekte, recimo 2018. su nam odobrena i tada smo uredili DV Bokanjac i Grigor Vitez i Jazine, i uredili smo igralište ispred ŠC Višnjika s obzirom da to igralište koriste djeca vrtića, navodi Perić Zrilić i naglašava da je uređenje dvorišta DV Vruljice sada prioritet s obzirom da se ipak radi o središnjem objektu DV Radost i dežurnom ljetnom vrtiću.