Eko d.o.o. uskoro će raspisati natječaje za inženjerska mjesta u budućem Centru za gospodarenje otpadom, no upitno je hoće li taj profil radnika uspjeti privući s plaćom koju može ponuditi, upozorila je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnica Adela Frank, a potvrdio i direktor Dino Perović.

- Zbog odluke gradonačelnika o maksimalnoj visini direktora u gradskim poduzećima vi kao direktor imate 11.300 kuna plaće. Kako ćete onda plaćati stručnjake, inženjere, voditelje timova i odjela?, pitala je Frank.

Perović je odgovorio da je svjestan problema, jer takav tip stručnjaka na tržištu ima i dvostruko veće plaće nego im on može ponuditi.

- Mi pri skoroj instalaciji opreme moramo imati strojarske tehničare, elektrotehničare, pitanje je što će biti. Sve plaće su ograničene ovom direktorskom, znači da plaća voditelju održavanja može biti 9, najviše 9 i pol tisuća kuna. Raspisat ćemo natječaj, vidjet ćemo hoće li biti zainteresiranih, rekao je Perović.

Dosta kritike uobičajeno je iznijela Marjana Botić, koja je rekla kako je Centar jedna velika smećara, da je ova tehnologija već napuštena te da se radi o novoj Glinici.

- Zašto nema sortirnice o kojoj se pričalo od početka projekta? Što je s pretovarnom stanicom u Pagu, zbog koje je i tamošnje stanovništvo prosvjedovalo? Imamo situaciju da ćemo imati neaktivni otpad kad se posuši i izađe iz postrojenja, ali ako u njega uđe voda imat ćemo kemijske reakcije čiji učinak nitko ne može predvidjeti, upozorila je Botić.

Perović je odgovorio da je sortirnica izbačena jer je Ministarstvo ocijenilo da se radi o komercijalnoj djelatnosti, dok obvezu gradnje ima lokalna samouprava. Pretovarne stanice nisu problem za okoliš, jer se na njima otpad ne zadržava, samo se ukrcava u prikolice koje ga odvoze prema Centru. Što se tiče najvažnije primjedbe, nema govora o mogućoj ekološkoj katastrofi.

- Zaštita je takva kao da skladištimo nuklearni otpad. Uvjeti su bili visoki i zato je projekt poskupio. Neće biti nikakve kemijske reakcije, rekao je Perović.