Nakon što jučer na Gradskom vijeću nije prošla odluka o osnivanju nove ustanove koja bi trebala upravljati Centrom za mlade, gradonačelnik Branko Dukić u pratnji pročelnice Upravnog odjela za kulturu Dine Bušić i pročelnika Ureda gradonačelnika Ante Ćurkovića, sazvao je konferenciju za medije u prostoru Centra za mlade.

- Ovaj Centar dio je našeg strateškog programa koji su građani izabrali, izabravši mene, mi dolazimo do realizacije, ali odlukama Gradskog vijeća mi ćemo morati staviti ključ u bravu. Sjećam se kada su nas prije osam godina napadali iz SDP-a da HDZ nije napravio Centar za mlade, a sada taj SDP ne želi da se on otvori. Ovo je opstrukcija radi destrukcije. Što da napravimo s ovom zgradom? Da vratimo ovo državi koja nam je to dala? Da uselimo Odvodnju ili Čistoću? Mi moramo osnovati ustanovu kako bismo mogli na Vijeću glasati za proračun.

Novinare je zanimalo znači li odbijanje Odluke o osnivanju Javne ustanove „Centar za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade" nemogućnost da se Centar otvori, odnosno, postoji li mogućnost za nekakav drugi model s kojim bi Centar za mlade mogao raditi.

- Mene ne zabrinjava kako ćemo riješiti ovaj problem, nego destrukcija radi destrukcije, komentirao je gradonačelnik da bi u konačnici potvrdio, kao i pročelnik Ćurković da postoji teoretska mogućnost da Centrom za mlade upravlja netko drugi, ali brzo dodaju kako o tome ne žele razmišljati jer su razmotrili druge modele i već odlučili da je ovo najbolji.

- Sredstva moramo osigurati na sjednici, koja će biti vjerojatno u studenom, kako ćemo staviti u proračun troškove održavanja ove zgrade, mora biti neka glava, tko će paziti da se ne razbije prozor, kaže Dukić i objašnjava da se moraju pratiti EU direktive, no na pitanje novinara je li europska direktiva bila osnivanje nove ustanove, gradonačelnik jasno kaže da nije.

Pročelnica resornog odjela, Dina Bušić, rekla je nešto više o načinu na koji će Centar za mlade funkcionirati.

- Način na koji ćemo funkcionirati je vrlo jednostavan, to su nam preporučili stručnjaci u suradnji s udrugama, stanje stvari je takvo da trebamo ići prema korištenju prostora bez naknade, dakle besplatno, Grad će plaćati režijske troškove i troškove održavanja, imat ćemo platformu od troje do četvero zaposlenih koji će biti prvenstveno produkcijsko-tehnička podrška i projektna podrška za nove projekte i EU projekte, minimalna dakle platforma, tu nema mjesta za uhljebljivanje. Čekat ćemo ovu odluku i biti uporni, poručuje Bušić i kaže da projekcije za zaposlenike iznose do pet zaposlenih.

Trošak hladnog pogona, na temelju veličine prostora i troškova sličnih ustanova, mi procjenjujemo na milijun kuna godišnje, kaže Ćurković.

Nakon prve faze sudioničkog upravljanja, slijedi druga faza hibridizacije, u kojoj će, kako izgleda prema jučerašnjoj prezentaciji, udruge ipak plaćati određene troškove.

- Druga faza, proces hibridizacija, mi smo tu da udruge ojačamo, tako nam je u smjernicama i propisano, a nadamo se da će to biti što prije, tu nema nikakvog problema, uvjerava pročelnica Bušić.

Ćurković je upozorio na rokove ovog projekta.

- Nadam se da ćemo pronaći rješenje što prije za izlaz iz ove situacije. U svakom slučaju, mi vremena nemamo, obvezali smo se rokovima i dobili smo financiranje EU, moramo ispuniti ciljeve na ovom projektu. Za cijeli ITU projekt je kraj 2023. godine, on mora biti u funkciji najkasnije kroz 2023. godinu, do polovice i mi do tada moramo osigurati sve pretpostavke za rad Centra, mi moramo donijeti odluke oko načina ulaska pojedinih udruga u sam prostor, oko osiguravanja financiranja. Kome dati na ovo na upravljanje, tko će raditi s udrugama, tko će napraviti listu prioriteta, tko će birati udruge, postavio je za kraj Ćurković dobra pitanja s obzirom na predloženi model upravljanja u „civilno-javnom partnerstvu u modelu proširene suradnje".