Većina u Gradskom vijeću odbila je danas na sjednici Gradskog vijeća prijedlog Odluke o osnivanju Javne ustanove „Centar za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade" u rekontstruiranom objektu u vojarni Stjepana Radića.

Nakon što je pročelnica Dina Bušić podsjetila na aktivnosti koje su prethodile ovom prijedlogu, navela je kako je misija Centra da bude epicentar zadarske kulture koji će povezati javni i civilni sektor, biti podrška mladima u kulturi, obrazovanju, interkulturalizmu, uključivosti, obrazovanju, zdravlja...

Ono što se pokazalo spornim je način upravljanja, koji bi po smjernicama trebao biti participativni.

- Model upravljanja je proširena suradnja u prvoj fazi, bez međusobnog vezivanja ugovorom korisnika i davanje javne infrastrukture organizacijama civilnog društva bez naknade, temeljem javnog natječaja. Udruge bi dobile prostor, a program koji bi izvodile bi bio nužan uvjet stanovanju. U drugoj fazi moguć je model hibridizacije sa zajedničkim osnivanjem javne ustanove, navela je Bušić.

Adela Frank (NL) upozorila je kako je već u smjernicama koje su izrađene navedeno kako dva desetljeća nije bilo razvoja i afirmacije suvremenog kulturnog stvaralaštva kao prepoznatljivog dijela kulture i identiteta, a u njemu bi po prijedlogu bio naglasak na svemu osim na mladima. Također je izrazila bojazan da će udruge, kojima kasne uplatnice za najam prostora, biti prisiljene na prelazak u Centar ako žele financiranje.

Danijela Vukoša (SDP) rekla je kako se osniva još jedna ustanova u kulturi koju će Bušić i njezina stranka zarobiti.

- Imate model, interes, alate i volju. Tijela centra su Upravno viječe i ravnatelj, gradonačelnik će na vaš prijedlog imenovati UV, pa ćemo dobiti hadezeizirano upravljanje Centrom. Sva istraživanja su nebitna, sudioničko upravljanje s nezavisnim sektorom ne postoji. Je li vas sram što ste zlorabili riječi sudioničko upravljanje i nezavisna kultura, znači da ćete stvoriti još jednu instituciju koju ćete nakrcati stranačkim i podobnim ljudima kao sve institucije u ovom gradu?, pitala je Vukoša.

Vijećnik (DP) Damir Biloglav prijedlog nove ustanova nazvao je najvećim gafom gradske uprave te je pozvao gradonačelnika da razmili tko mu voi kulturu.

Ideja je bila zdrava u vrijeme kada je to zagovarao Zlatko Miliša kojege ne spominjete  već Teodora Celakoskog.  Sada su mladi na kraju tog vašeg naziva, spočitnu je Biloglav, tražeći od pročelnice da mu navede gdje još postoje takva "frankenštajenska" institucija

Roko Tadin (Akcija mladih) rekao je da se participativno upravljanje navodi samo kao formalnost zbog europskih sredstava, te neće podržati prijedlog dok ne bude imao jasne smjernice kako će ustanova imati participativno upravljanje i da oni zbog kojih je osnovana ne budu imali pravo određivati smjernice o njegovoj budućnosti.  jedini koji je branio prijedlog bio je Duško Vuković.

Pročelnica Bušić za završnu riječ ponovno je koristila pripremljen materijal znanstvenih priprema za osnivanje te ustanove, kazavši tek kako je nije sram što je koristila  sudionički model upravljanja. To znači da će Grad snositi sve troškove i režije a da će udruge dobiti pravo stanovanja na određeno vrijeme. Ona je vijećnicima objasnila hibridni model do kojjeg će doći kada udruge ojačaju. I o tome će odlučivati Gradsko vijeće, kazala je pročenica Bušić. Do novog naziva  je došlo u suradnji s više od 60 udruga, istaknula je Bušić, dodavši kako će se mladi izražavati kroz suvremenu umjetnost a kultura je širok pojam.

Prema najavi, vladajuća većina glasala je protiv s 12 glasova te je odbijen prijedlog  podržan od 10 vijećnika HDZ-ove koalicije.