Natječaj za novu zgradu Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar je završio, izvođač odabran, ali ugovor nikada nije sklopljen. Početak je to pravne zavrzlame u ovom slučaju javne nabave.

Izvođač je odabran početkom lipnja, M-P-Beton iz Solina, rok za žalbu ističe, a onda u srpnju škola objavljuje Obavijest o dodjeli ugovora u kojoj piše da ugovor ipak ne namjerava sklopiti.

U školi se u odgovoru na žalbu pravdaju da su tek naknadno primijetili da ponuda M-P-Betona prelazi prag za nabavu velike vrijednosti te da bi sklapanje ugovora bilo nezakonito s obzirom da je postupak proveden sukladno pravilima za nabavu male vrijednosti. Također, škola uopće nije dobila suglasnost osnivača, Županije, za izvođenje ovog projekta prema cijeni koju je tražio odabrani izvođač, tako da je pitanje kako bi uopće financirali projekt.

Podsjetimo, M-P-Beton tražio je za građevinski pothvat obnove i dogradnje bivšeg đačkog doma na Relji 41,2 milijuna kuna, što je bilo najbliže iznosu od 30 milijuna kuna, koliko je iznosila procjena za novu školu. Vrijednosti velike nabave smatraju se one preko 40,5 milijuna kuna.

M-P-Beton odlučio se žaliti Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave jer smatraju da je škola nezakonito odustala od potpisivanja ugovora nakon što je izvođač odabran. Nadalje, tvrde da su pretrpjeli štetu jer su, kako kažu, „izvršili raspored radne snage i tehničkih sredstava te određenu nabavu materijala" te su tražili naknadu troškova žalbenog postupka u ukupnom iznosu od 350 tisuća kuna.

Škola osporava da je izvođač mogao pretrpjeti bilo kakvu štetu s obzirom da bi potpisani ugovor bio nezakonit. Državna je komisija na koncu djelomično usvojila žalbu M-P-Betona, prema rješenju poništava se Obavijest o dodjeli ugovora te je škola dužna isplatiti troškove u iznosu od 36 tisuća kuna.

Što kažu u školi?

Na novinarski upit ravnateljica Anita Basioli odgovara da je za provođenje svih postupaka javne nabave u sklopu ovog projekta „ugovoren je vanjski stručnjak putem postupka nabave". Ostaje pitanje kako navedeni stručnjak nije na vrijeme uočio da je ponuda veća od one za javnu nabavu velike vrijednosti.

- Prag za nabave velike vrijednosti je promjenjiv, a taj podatak do sada nije bio uključen u mehanizme pregleda i ocjene ponuda zbog izrazito rijetke pojavnosti, stoji u objašnjenju koje je stiglo iz škole.

Ako nije primijetio, a jasno da je trebao, ostaje pitanje odgovornosti, a iz škole poručuju da će troškove naplatiti:

- Troškove će inicijalno podmiriti škola sukladno rješenju DKOM-a, ali će isti biti naplaćeni ugovorenom stručnjaku za postupke javne nabave na projektu sukladno ugovornim odredbama, tako da štete financijske po školu ili Županiju neće biti, uvjeravaju iz škole.

Dobra vijest na kraju je što se od projekta ipak ne odustaje, barem za sad.

- Nova zgrada, odnosno prenamjena, rekonstrukcija i dogradnja nekadašnjeg hotela „Čazma" nije upitna. Novi postupak javne nabave je u tijeku, završava 19. rujna kada će se pristupiti otvaranju ponuda te ocjeni istih i naposljetku odabiru izvoditelja ukoliko ne bude produljenja roka za dostavu ponuda.

Inače, za cijeli projekt „Unaprjeđenje infrastrukture Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva" (unutar kojeg je predviđena i izgradnja nove medicinske) predviđena su sredstva u iznosu od 48 milijuna kuna. Projekt sufinancira Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj u iznosu od 30.000.000,00 kn (3.981.684,25 €) i Zadarska županija u iznosu od 18.854.118,01 kn (2.502.371,49 €), odnosno omjer sufinanciranja je 61,4% naprema 38,6%.