Iako su primat preuzele elektroničke javne dražbe, na Općinskom sudu u Zadru i dalje se održavaju usmene licitacije.

Trenutno je u planu njih šest, od kojih su polovica vrijednosti veće od pola milijuna kuna, a odnose se na prodaju kuća koje su na bubnju završile kroz ovršne postupke.

Najvrjednija je nekretnina na Putu Nina, na dijelu između raskrižja s Ulicom Josipa Kosora te Ulicom Jerolima Mirkovića. Radi se o kući površine 213 kvadrata koja ima dvor od 444 kvadrata. Sudski vještaci ovu su nekretninu na dobroj lokaciji procijenili na 2,1 milijuna kuna, a na prvoj dražbi, zakazanoj za 5. listopada, ne može se prodati ispod 2/3 utvrđene vrijednosti, odnosno ispod iznosa od 1,4 milijuna kuna.

Druga kuća procijenjena je na 1,4 milijuna kuna, no kako je već bez uspjeha prošla kroz bubanj, njezina početna cijena pala je na 1/3 utvrđene vrijednosti (485.569 kuna), što znači da se prodaje uz popust od gotovo milijun kuna. Radi se kući od 161 m2 s velikim dvorištem, površine 889 m2, smještenoj uz Kožinsku cestu (DC306), u blizini raskrižja s ulicom Istočni put. Dražba je na rasporedu 23. rujna.

Tjedan dana kasnije na sudu će se održati i prva usmena dražba za kuću u Kruševu. Objekt površine 85 m2, okružen dvorištem od 264 m2, procijenjen je na 560.000 kuna, a 29. rujna prodaje se po početnoj cijeni u iznosu od 2/3 vrijednosti.

Kao kupci u dražbama mogu sudjelovati samo osobe koje su na dan ročišta za dražbu dale jamstvo u iznosu od 10% vrijednosti nekretnine.