Učenici u Zadarskoj županiji nalaze se pri vrhu prema broju izostanaka s nastave, a imamo i najgori omjer izrečenih pedagoških mjera od kojih čak 35,08% otpada na kaznene mjere.

Prema podacima iz e-Rudnika, baze podataka o svim školama u RH, Zadarska je županija četvrta po redu prema prosječnom broju izostanaka po učeniku s prosječnih 82,8 izostanka, od kojih je u prosjeku tek 1,5 neopravdan. Više izostanaka imaju učenici škola Grada Zagreba, Primorsko-goranske i Istarske županije s preko 90 izostanaka po učeniku. Najmanje izostaju učenici Požeko-slavonske županije s 67,5 izostanaka.

Kada se usporede podaci prema školama, najviše izostanaka u Zadru imaju učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića sa 162 izostanka po učeniku od kojih 8 neopravdanih. Slijedi Škola primijenjene umjetnosti i dizajna sa 161 izostankom od kojih 5 neopravdanih. U županiji jedino više izostanaka imaju učenici Srednje škole Gračac (179 izostanka, 2 neopravdana). Najviše neopravdanih, osim učenika Poljoprivredne, imaju učenici Srednje škole Biograd na Moru (130 izostanka, 9 neopravdanih).

U Zadarskoj županiji u prošloj pedagoškoj godini bilo je 19,965 učenika kojima je izrečeno 4,956 pedagoške mjere od kojih je 35% kaznenih što je najveći postotak kaznenih mjera u državi. U apsolutnim brojkama smo i dalje pri vrhu, radi se o 1,735 kaznene mjere (8,69% učenika) i 3,211 pohvala (16,06% svih učenika) što nas smješta na visoko 5. mjesto. Više kaznenih mjera dobili su učenici škola u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj, Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

U manjim općinama kao što su Kali, Kolan, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Polača, Povljana, Ražanac, Sali, Starigrad, Vir i Vrsi nije bilo kaznenih mjera, kao ni u gradu Ninu. U samom gradu Zadru izrečeno je 1,307 kaznenih mjera i 1,934 pohvale.