Prema podacima koje su nam dostavili iz MUP-a, 1. je rujna u Zadarskoj županiji boravilo 1606 raseljenih osoba iz Ukrajine. Kako doznajemo od Šime Lisice, predsjednika Gradskog društva Crvenog Križa Zadar, taj broj bi se mogao i smanjiti:

- Dio njih se počeo vraćati u svoju domovinu, posljednjih mjesec dana primijetili smo taj trend povratka u Ukrajinu. No vjerujem da je broj dosta precizan, jedan manji dio njih nije podigao Zeleni karton na MUP-u s kojim su mogli ostvariti sva prava i zbog toga nisu u evidenciji.

U Zadru ne postoji objekt s isključivom namjenom smještaja izbjeglica, a najbliži prihvatni centar je u Gospiću. Većina izbjeglica živi u privatnom smještaju kojeg, ili plaćaju sami, ili im država sufinacira smještaj ukoliko su stanodavci prijavili svoje stanove za iznajmljivanje Ravnateljstvu civilne zaštite. Jedio dio njih je tu i kod svoje rodbine, nekima su supružnici tu radili od prije i sada su se spojile obitelji, pojašnjava Lisica koji za ukrajinske radnice i radnike ima samo riječi hvale:

- To su radišni ljudi i većina ih je zaposlena, sada su mnogi radili u sezoni i znam da ih je dosta zaposlio Turisthotel, pa Pinija i Punta Skala.

U Crvenom su križu izbjeglice mogle dobiti pakate hrane i higijene na mjesečnoj bazi, ali i odjeću i obuću. Neizostavna je i nemjerljiva pomoć koju su dobili i u vidu praktičnih uputa i informacija za snalaženje u gradu.

- Puno je djece također došlo, a prvo novorođenče dočekali smo početkom lipnja na Ugljanu. Tada smo priskrbili sve što je bilo potrebno za dijete u toj prvoj fazi, od kolica, auto-sjedalice, pelena pa čak i kašice, s ponosom ističe Lisica.

Crveni križ nije jedina institucija koja je uvelike pomogla izbjeglicama. Naime, Volonterski centar Zadar organizirao je niz aktivnosti usmjerenih upravo na djecu, a o tome je više rekla Marija Špaleta:

- Ako krenemo od početka, moram spomenuti Udrugu MI iz Splita koja već godinama radi s izbjeglicama, oni su održavali edukacije u koje smo se mi uključili kad su prve izbjeglice iz Sirije došle u Zadar. Ove godine udruga je obilježila i Međunarodni dan izbjeglica u lipnju, tim su povodom gostovali i predavači iz UNHCR-a te smo pozvali i neke od Ukrajinaca na predavanje gdje su nas oni izvijestili o nekim svojim potrebama, između ostalog spomenuli su koliko bi im značili tečajevi jezika za djecu, kazuje nam Marija iz Volonterskog centra. 

Tečajevi su uspješno organizirani i još uvijek se provode i to uz financijsku pomoć UNHCR-a i volonterski angažman Mate Bratovića, nastavnika hrvatskog jezika, a ruku pomoći ponudili su i iz Gradske knjižnice. Osim izravnog rada s djecom na jeziku, Volonterski je centar u suradnji s raznim institucijama u gradu organizirao i druge aktivnosti, primjerice s Udrugom turističkih vodiča Zadar besplatna vođenja po gradu, sa Zajednicom Tehničke kulture i MO Diklo radionice za djecu, predstavu u Kazalištu lutaka itd.

Pučko otvoreno učilište organiziralo je uz pomoć Volonterskog centra ovog proljeća tečajeve jezika za odrasle. Trenutno su još uvijek na ljetnoj pauzi, ali planira se nastavak na jesen.