Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić komentirao je danas slučaj iz OŠ Krune Krstića, koja od roditelja traži ovjerene zadužnice na 5.000 kuna žele li da njihova djeca u školi imaju marendu ili topli obrok.

Neki kaže da se oko cijelog slučaja stvorila prevelika drama, koja je bacila sjenu na ono što je škola postigla, a to je veliki projekt u kojemu učenici imaju mogućnost dobiti topli obrok u školi.

- Zbog neplaćanja obroka cijeli projekt dolazi u pitanje. Škola mora platiti namirnice, nitko ih ne želi bezgranično davati a da se ne plaćaju, a tu su i infrastruktura, pribor, radnici... OŠ Krune Krstića je ogledna škola na nacionalnoj razini kada je u pitanju školska kuhinja. Grad je kupio dostavno vozilo kako bi namirnice mogle biti dostavljane i nije dobro da cijeli projekt dolazi u pitanje zbog dijela neodgovornih roditelja, rekao je Nekić.

Zadužnica za sada ostaje kao model osiguranja, a pitanje je hoće li istim pravcem i druge škole koje imaju identičan problem. Možda ova rasprava navede roditelje da budu odgovorniji, a ako bude tako nije isključeno da će se zadužnice ukinuti.
Nekić je komentirao i mogućnost da djeca obroke u školama imaju besplatno.

- Naša je želja da svako dijete ima obrok u školi. Hoće li jednom kada budemo imali cjelodnevnu nastavu, što znači i osiguran ručak, moći dati besplatne obroke ne znam. Za sada grad to ne bi mogao financijski podnijeti, jer je riječ o iznosu od 40 milijuna kuna, rekao je Nekić.