Jedanaest tisuća korisnika, tridesetak parkirnih mjesta - to je omjer koji ima Gradska knjižnica Zadar za svoje čitatelje, koji bez ikakve nade za pristupom automobilom svoje parkirno mjesto traže na Branimiru, po parkiralištima privatnih zgrada... Točnije, Gradska knjižnica ima samo nekoliko rezerviranih mjesta za djelatnike, dok je ostalih tridesetak na javnoj površini, što znači da ih svatko može koristiti kako želi.

Neko vrijeme, dok je trajala obnova budućeg Centra za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade, parkiralište je bilo potpuno zatvoreno, no stanje se nije puno popravilo niti nakon ponovnog otvaranja. Dodatni problem je što parkiralište često koriste turisti ili stanari okolnih zgrada, pa je zauzeto i ono malo parkirnih mjesta. Ravnateljica Knjižnice Doroteja Kamber Kontić svjesna je problema, ali kaže kako rješenja - nema.

- Taj prostor je javna površina pa mi nismo nadležni za reguliranje parkinga, iako bi bilo dobro da možemo postaviti rampu pa da korisnici svojom iskaznicom podižu rampu. Problem je u domeni Grada Zadra, kaže ravnateljica Kamber Kontić.

Inače, što se tiče spomenutih 11.000 korisnika u prvih osam mjeseci, mora se istaknuti da je onih koji čitaju knjige i više, jer posuđene primjerke često dijele članovi obitelji, susjedi, prijatelji... Gad za čitanjem, čini se, jača je od problema nedostatnih parkirnih mjesta.