Optužno vijeće Općinskog suda u Zadru danas je potvrdilo optužnicu protiv Stipice Radoša, profesora Gimnazije Vladimira Nazora i nekadašnjeg ravnatelja Srednjoškolskog đačkog doma, kojega se sumnjiči da je na tom mjestu nezakonito zadržavao novac osoba koje su u njemu boravile.

Radošu se stavlja na teret da je od 29. srpnja 2021. do 25. kolovoza 2021. iskoristio okolnost što je Đački dom određen kao COVID karantena za strane državljane te od deset stranih državljana zatražio da se naknada za usluge smještaja i prehrane, umjesto na žiro račun Zadarske županije, koja je osnivač ustanove, uplati na njegov privatni tekući devizni račun.

U dva slučaja tražio je od korisnika karantene da mu plate u gotovini, neistinito predočavajući kako se transakcije u valuti eura ne mogu obaviti preko žiro računa Zadarske županije. Za pet osoba nije naložio izdavanje fakture za obavljenu uslugu te je tako zadržao za sebe ukupno 16.491,50 kuna, odnosno za taj je iznos oštetio javnu ustanovu u kojoj je obnašao dužnost ravnatelja, naveo je DORH u optužnici.

Nakon iznošenja optužnice Domski odbor smijenio je ravnatelja i za njegovog nasljednika odabrao Roka Bralića, dok se Radoš vratio na mjesto profesora hrvatskog jezika u Gimnaziji Vladimira Nazora. Nakon potvrđivanja optužnice slijedi sudski proces u kojemu će se dokazati krivnja ili neopravdanost optužbi protiv bivšeg ravnatelja.