Mul zadarske rive neće biti uklonjen da bi se napravio novi koji će biti u cijelosti dug 80 metara, kao što je ovih dana to najavio državni tajnik Josip Bilaver.

Istina da je došlo do novog načina objedinjenja starog i novog dijela mula kako bi se dobila povijesna cjelina. Ispitivanje stanja obalnog pojasa zadarske rive, proveo je D&Z uz pomoć stručnjaka iz Rijeke još u doba gradonačelnika Živka Kolege u prvom desetljeću ovog stoljeća. U prošlom se desetljeću pokazalo da je mul jako oštećen uslijed klimatskih utjecaja i neodržavanja pa mu se urušila glava. Tada je na scenu stupio Josip Bilaver i ruka spasa kroz EU financiranje. Da bi se to provelo, Rivu je preuzela Lučka uprava Zadar (LUZ) iz koje su pojasnili zahvat na Mulu:
"Prilikom izvođenja radova na drugom i četvrtom dijelu obale došlo je do novih saznanja o stanju konstrukcije gata (podmorskom i nadmorskom) čime se je ukazala potreba za izmjene projekta rekonstrukcije gata.

Promjene obuhvaćaju: demontažu kompletnog opločenja zbog neravnomjernog slijeganja nasipa, te nemogućnosti sanacije istog bez demontaže, rušenje zidanih dijelova podmorskog zida te izrada novog obalnog zida od montažnih blokova, demontaža obloge obalnog zida i bankine, te izrada novog nadmorskog obalnog zida i oblaganje istog novim kamenom. Kroz postojeći dio gata će se provesti instalacije vode i struje do produženog dijela gata u zasebnim rovovima", naveli su iz Lučke uprave i podvukli kako zbog tih neplaniranih poslova neće biti uklanjanje postojećeg mula.

Tehnički, on će biti temeljito demontiran te će se praktički dobiti novi objekt, ističu to iz LUZ-a.
To znači da će Mul imati novi vanjski i unutrašnji armirano-betonski "kostur" na koji će se dograditi produžetak. Kameno opločenje mula u potpunosti će se zamijeniti, a prije samog pruduženja bit će potrebno nasuti 15-ak metara mora. Sredstva za dodatne radove osigurat će se unutar postojećeg projekta preko državne agencije SAFU, a sve to ne bi trebalo utjecati na planirani dovršetak radova do početka idućeg ljeta.

Početak radova na Mulu planira se sredinom rujna a završetak će biti kada na novoj glavi bude upaljena lanterna za koju treba provesti struju