Zašto svakog dana oko podneva, na Trgu pet bunara stoji parkirani ROTO vozilo kojem gradske službe ne mogu stati na kraj?

Odgovor je jednostavan: radi dostavu za tamošnje noćne klubove koja je fizički teški izvodiva do 9 sati do kada je službeno dozvoljena.

Pitali smo koliko su dobili prijava prometnih redara samo ove godine.

" Obzirom da su u sustavu evidentirani podaci vlasnika vozila ne i korisnika sigurni smo da broj od 32 izdana OPN -a (do današnjeg dana plaćeno 8) samo tijekom turističke sezone za prekršaje te tvrtke, nije konačan. Nije konačan i iz razloga što je svako nedozvoljeno prometovanje pješačkom zonom vjerojatno i dodatno sankcionirano. Od siječnja ove godine do današnjeg datuma je izdano 3945 obavijesti o počinjenom prekršaju sukladno Zakonu sigurnosti prometa na cestama za prekršaje prometa u mirovanju, u dijelu u kojem je prometno redarstvo podrška plus službi policiji, informacija je koju smo dobili od pročelnika za komunalne poslove, Robertino Dujela.

On dodaje kako je naplata za isti period iznosi 950, 034,42 kuna.

Pročelnik je najavio promjenu u uspostavljenom modelu dostave.
„Na jednako odlučan način kako smo 2018. godine izmijenili odluku koja regulira dostavu povijesnom jezgrom u cijelosti i riješili poslijepodnevne "konvoje dostave" pješačkom zonom te osigurali dostavna mjesta na obodu pješačke zone , analizirati ćemo zahtjeve i izazove novog stanja turističke sezone kako bi prilagodili odluku.

Naglasak će, prema riječima Dujele, kao i uvijek biti prvenstveno na sigurnosti kretanja pješaka, zaštiti kulturne baštine i u konačnosti razmjernosti zaštite interesa stanovnika Poluotoka sa jedne strane i potrebe za dostavim ugostitelja obrtnika trgovaca i ostalih sa druge.

Temeljem dosadašnjih iskustava iako je ključan nadzor policije i prometnog redarstva, nad provedbom odluke mišljenja smo da bez fizičkih prepreka na ulazima u pješačku zonu samim kažnjavanjem nećemo uspjeti u naumu zaštite iste, navodi resorni pročelnik i podsjeća na predpandemijske ideje.

Nastojati ćemo osigurati Inovativnom Zadru kroz proračun sredstva za realizaciju mobilnih prepreka na za sad dvije lokacije (kod mosta i kod crkve gospe od Zdravlja) dok bi na ostalim zahtjevnim ulazima u pješačku zonu ili postavili fiksne prepreke ili osigurali fizičku nazočnost službi. Označili bi i dodatni kapacitet pretovarnih mjesta i ograničili promet pješačkom zonom isključivo za hitne službe, službe održavanja i izolirane slučaje potrebe građana ugostitelja i ostalih kad je riječ o transportu većih gabarita sa posebnim uvjetima/koridorima za iste.

No pričekajmo završnu analizu turističke sezone kako bi ove prijedloge konkretizirali a razmišljanja podijelili sa svim zainteresiranima, najava je pročelnika Robertina Dujele koja je i odgovor na najavu prosvjeda iz MO Poluotok.
.