U Turističkom naselju Zaton i hostelu Forum ove je godine u prvih šest mjeseci ostvareno 254.438 noćenja, što je rast od 158 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali i 2 posto više nego u do sada rekordnoj 2019. godini, objavljeno je u izvješću o poslovanju objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Prema strukturi kapaciteta turističkog naselje Zaton, u apartmanima je ostvarilo 98.051 noćenja što je za 118% više u odnosu na prošlu godinu te 16,2% više od ostvarenja u 2019. godini za isto razdoblje, dok je u kampu ostvareno 150.634 noćenja, više za 187% od prošle godine te za 4,7% manje od ostvarenja u 2019.g. U strukturi noćenja strani gosti čine udio od 92,9%, najviše iz Njemačke, skoro 34 posto.

- Očekivano, sve zemlje imaju rast u odnosu na prošlu godinu, jer je prva polovica godine bila još uvijek pod jakim utjecajem korona krize. Financijski pokazatelji sukladno fizičkim, imaju rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, međutim, veći rast imaju troškovi od prihoda, posljedično čega je i veći gubitak, ističe direktorica Meri Matešić Sičić.

Poznato je, naime, kako se većina prihoda ostvaruje u drugoj polovici godine, dok je prva, zbog kasnog početka sezone, uvijek u minusu. Ove godine to je još izraženije.

- Zbog sezonskog karaktera poslovanja gubitak za prvo polugodište je konstanta u poslovanju grupe i društva, čemu su ove godine pridonijele i ostale činjenice. Naime, zbog teškoća oko sezonske radne snage zaposlili smo veći dio radnika već tijekom travnja mjeseca te smo i otvorili TN Zaton ranije nego inače, pred Uskrsne blagdane, zbog uhodavanja radne snage, gdje je veliki udio novih sezonaca kako domaćih tako i stranih, što je utjecalo na troškove zaposlenika, ističe Matešić Sičić.

Ostvaren je gubitak u iznosu od 25 milijuna kuna, no njega će „popeglati" izvrsna popunjenost u glavnoj sezoni. Kapitalna ulaganja do 30. 6. iznosila su 15,5 milijuna kuna, a odnose se najvećim dijelom na kupnju 50 novih mobilnih kućica u kampu, rekonstrukciju kavane Branimir, obnovu infrastrukture i opreme u turističkom naselju Zaton i raznu projektnu dokumentaciju.

- Društvo Turisthotel financijski je jako stabilno, ima snažnu bilančnu strukturu što mu daje veliki potencijal za budući razvoj, stoji u zaključku.