Općinski sud u Zadru ocijenio je nezakonitom odluku o otkazu vozaču saniteta tuženika Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije te naložio njegovo vraćanje na posao, nakon što mu je uručen otkaz zbog stradavanja pacijenta u prometnoj nesreći prošle godine.

Podsjetimo, on je sa zdravstvenog tretmana prevozio troje pacijenata te na brzoj cesti kod Zemunika zbog neprilagođene brzine izgubio kontrolu nad vozilom, udario u zid nadvožnjaka te se zaustavio na zemljanoj površini. U prometnoj nesreći smrtno je stradao 82-godišnjak, a teže ozlijeđena još jedna putnica. Nesavjesnom vozaču tadašnji ravnatelj Ivica  Erlić uručio je otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika.

U svojoj tužbi vozač je demantirao da bi prestizao kolonu vozila krećući se brzinom većom od dozvoljene uslijed čega je došlo do prometne nezgode te posebno istaknuo kako ga ravnatelj nije pisano upozorio na obveze iz radnog odnosa ili se savjetovao sa sindikatom.

Prema Zakonu o radu, ocijenio je sudac Tomislav Bago, prije redovitog otkazivanja uvjetovanog ponašanjem radnika, poslodavac je dužan radnika pisano upozoriti na obvezu iz radnog odnosa i ukazati mu na mogućnost otkaza u slučaju nastavka povrede te obveze, omogućiti mu da iznese svoju obranu i savjetovati se s radničkim vijećem ili sindikatom. Iz dokaza proizlazi kako tuženik nije proveo postupak savjetovanja sa sindikatom budući kod istog djeluje više sindikata, a sindikati nisu postigli dogovor o tome koji bi od postojećeg sindikalnog povjerenika imao prava i obveze radničkog vijeća.

Erlić je u iskazu naveo kako kod tuženika već dugo vremena djeluju tri ili četiri sindikata i postojali su i u vrijeme dok je obnašao dužnost ravnateljam a on se nije obratio niti jednome od njih.

Presuda nije pravomoćna te je protiv nje dopuštena žalba Županijskom sudu.