Najnoviji podaci Lučke uprave Zadar pokazuju kako su se nakon dvije godine bez putovanja kruzeri ovog ljeta vratili u velikom stilu.

„Usporedba prometa za prvih sedam mjeseci rekordne 2019. godine i tekuće godine pokazuje da smo po broju dolazaka brodova na kružnim putovanjima nadmašili 2019. godinu. Isti u 2022. godini bilježi rast od 15% i iznosi 74 naspram 64 dolaska realizirana u 2019. godini što ukazuje na vrlo dobar početak oporavka kruzerske industrije", ističu iz Lučke uprave Zadar.

No broj putnika i dalje je ispod rekordnih razina. U periodu od 1. siječnja do 31. srpnja na područjima kojima upravlja LUZ ostvareno je kupno 63.023 dolazaka gostiju, od čega je 52.440 putnika ili 83,2% prometa realizirano je u putničkoj luci Gaženica, a 10.404 gostiju (16,5%) u gradskoj luci, dok je preostalih 179 gostiju (0,3%) bilo na sidrištu.

„Rast broja dolazaka brodova na kružnim putovanjima nije pratio i rast broja putnika, na što još uvijek utječu COVID restrikcije po osnovi ograničenja popunjenosti kapaciteta ovih brodova. U prvih 7 mjeseci ove godine ostvareno je 63.023 dolazaka putnika s kruzerskih brodova, dok je u istom razdoblju 2019. godine ostvareno 99.293 dolazaka putnika, stoga realizacija broja putnika iznosi 63,47%. No, valja istaknuti da su realizirane brojke prometa putnika za prvih 7 mjeseci ove godine odlične, obzirom da su prilikom izrade planova, za ovu godinu umjerene optimistične projekcije bile na razini od 60.000 putnika, a koje brojke su već sad premašene", ističu iz LUZ-a.

A rezervacije i dalje pristižu pa je tako od njihovog posljednjeg izvješća, objavljenog početkom srpnja, svoj posjet Zadru najavilo još 8 kruzera, stoga se broj predviđenih dolazaka do kraja godine popeo na njih ukupno 155.

Za sada je najveći broj dolazaka realiziran u lipnju, kada je u Zadar uplovilo 20 brodova za krstarenje, dok je po broju putnika najveći promet ostvaren u srpnju kada su kružna putovanja u Donatov grad dovela 21.503 putnika. Lučka uprava Zadar prati i njihova kretanja nakon izlaska s broda.

„Dolaskom ljeta, vidljivi su povećani prijevozi gostiju na plaže i otoke, kao plaže u Ninu i Sukošanu, te mjesta Ugljan, Preko, Kukljica i Kornati, no i dalje najveći udio u posjeti destinacija od strane gostiju s kruzera pripada gradu Zadru, skoro 40% odnosno 349 vozila, dok drugo mjesto zauzima Nacionalni park Krka s 28% udjela", rekli su nam u LUZ-u ističući benefite i za prijevoznički sektor. Tako je u svrhu prijevoza gostiju s kruzera na destinacije šire zadarske regije angažirano 882 vozila i plovila od toga najviše autobusa (699).

U novoj statistici Lučke uprave Zadar ističe se i jedan rekord.

„Nakon što smo u svibnju imali povijesni rekord po dužini broda koji je uplovio u našu luku Gaženica (MSC Fantasia ukupne dužine od 333 metra, širine 38 metara), u srpnju smo ostvarili još jedan rekord. Radi se o 16. srpnja, danu kada su u luke Lučke uprave Zadar pristala ukupno 4 kruzera", poručuju iz LUZ-a.

Tri kruzera, Marella Explorer 2, Msc Armonia, Costa Luminosa, uplovila su u Gaženicu, dok je u putničkoj luci Zadar (Poluotok) pristao brod Seabourn Encore.

„Samo tog dana, putem tih plovila u Zadar je pristiglo preko 4.600 gostiju. Kada se pogleda dužina samih plovila, jasno se vidi o kojoj veličini se plovila radi: Marella Explorer 2 dužine 246 metara, MSC Armonia dužine 275, Costa Luminosa dužine 294 i Seabourn Encore dužine 211 metara. Ukupna dužina sva 4 broda iznosila je preko 1 kilometra, točnije 1.026 metara", ističu iz Lučke uprave Zadar uz fotografije tog impresivnog prizora.

S podacima je ovih dana izašao i Državni zavod za statistiku prema kojem je Zadar treća najposjećenija luka u Hrvatskoj, iza Dubrovnika i Splita.