Brendirana kao jedna od najljepših jadranskih plaža pa čak i svjetskih, dugootočka plaža Sakarun svake godine pomalo nestaje u svom pjeskovitom priobalju.

Javna ustanova Natura Jadera gospodari uvalom Sakarun, a svake se sezone ponovno nameće pitanje kapaciteta te uvale i devastacije koja se tamo događa.

- Voljela bih možda da imamo više komunikacije između Općine, TZ-a i javne ustanove, mi svi želimo zaštiti ta područja. Razmatralo se na koji bi se način mogli ukinuti ili smanjiti jednodnevni izleti iz Zadra, takva ograničenja postoje već u Parku prirode Telašića. Na Sakarunu se ipak stvari poduzimaju. Lažina se vadi na početku sezone, ali onda se na jesen vraća kako bi zaštitila pijesak, sediment od erozije, valova, vjetrova koji jače djeluju tijekom zimskih mjeseci, pojašnjava direktorica i dodaje da na plaži dolaze na naplatu posljedice lošeg upravljanja i iskorištavanja u posljednjih 30 godina što se ne može popraviti u jednoj sezoni, kazala je u nedavnom razgovoru za portal 057, Ivana Čarić, direktorica TZ Općine Sali.

Ravnatelj javne ustanove Damir Periću prenijeli smo informaciju o nezadovoljstvu upravljanja tom uvalom pod zaštitom, Što ću im je, rekao je Perić kojeg smo istinabog zatekli na godišnjem odmoru u društvu. Ali smo ga pitali jesu li oni mogli ograničiti broj dolazaka brodova.- Jesmo ograničili smo. Prije je bilo pet, a sada su tri. Ali ti ljudi plaćaju veliko koncesijsko odobrenje i mi im moramo omogućiti rad kao i onim koji imaju apartmane, kazao je Perić. Je li vi štitite prirodu ili ljude, pitali smo ravnatelja koji je dao očekivan odgovor.

To što u uvali Sakarun postoje četiri ugostiteljska objekta, to je, prema riječima Perića u nadležnosti Općine Sali.

Pitanje je li Natura Jadera kao ustanova može svojim propisima i uvjetima zaštite na to utjecati, trebalo bi poslati pisanim putem u ponedjeljak.

Jučer je objavljeno kako su se u svojim medijima gosti iz Slovačke žalili na povećanu količinu plastike u Sakarunu.