Projekt interijera Providurove palače, glavni projektanti Iva Letilović i Igor Pedišić iz AB Foruma završili su tek u lipnju ove godine. Oni su kao glavni projektanti uređenja Providurove i Kneževe palača još 2019. godine dobili od Grada za 65 tisuća kuna posao izrade projekta interijera Gradske knjižnice.

Zašto kasni projektiranje i opremanje Providurove palače, to je pitanje na koje još nismo dobili odgovor iz gradske uprave. Naime, tek je danas objavljeno prethodno savjetovanja za opremanje ali i građevinsko-obrtničke radove u prizemlju Providurove palače. Ona je otvorena bez garderobe koja se projektira kao i središnje mjesto Providurove palače - kafeterija. Taj interni ugostiteljski objekt, za koji se još ne zna kako će funkcionirati nedostaje kompleksu Providurove i Kneževe palače

To savjetovanje prethodi javnoj nabavi koja će tek biti objavljena, vjerojatno krajem kolovoza  za 3. i 4. faza opremanja interijera Providurove palače. Natječaj za prve dvije faze proveden je krajem prošle godine kada je palača opremljena za oko milijun kuna proračunskog novca.

Procijenjena vrijednost  te nabave iznosit će 1,5 milijuna kuna (bez PDV-a).
Predviđa se uređenje interijera kafeterije i garderobe, ali i opremanje drugih prostora palače tipskom i ugradbenom opremom.

Prostor namijenjen kafeteriji i garderobi nalazi se u prizemlju Providurove palače, neposredno uz centralni hol te je izveden do roh bau faze. Projektom interijera prostor se dijeli na prostor kafeterije s priručnim skladištem i prostor centralne garderobe za posjetitelje. Sastavni dio projekta interijera je i tehnološki projekt šanka, navodi se u tehničkom opisu projekta.

U sklopu projekta interijera kafeterija je i tipska oprema (stolovi i stolice) koja se nabavlja za prostor kafeterije, ali i prostor centralnog hola, malog atrija, te Kneževe palače.

Ovim projektom planirana je dodatna oprema dijela ostalih prostora Providurove palače. Sve izložbene dvorane opremaju se šinskim LED reflektorima u vrijednosti od pola milijuna kuna bez PDV-a.

Za potrebe ovlaživanja zraka u izložbenim dvoranama, ugrađuju se elektroparni ovlaživači u postojeće klima komore u vrijednosti 87.274,00kn bez PDV-a.

Nigdje se ne spominje nabava podesta za umjetnine s obzirom na izložbenu djelatnost kao glavnu namjenu Providurove palače.

U lipnju ove godine, podsjećamo, javnost je doznala kako se odgađa usljednje zbirke nacionalne moderne umjetnosti jer Providurova nije za to još opremljena. Sporazum  kojem je kumovala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, potpisan  potpisan je u veljači ove godine kao spasonosni dok Grad ne osnuje svoju Galeriju umjetnina i Muzej grada.