Župan Božidar Longin primio je danas u Domu Zadarske županije djecu i članove obitelji ukrajinskih branitelja kojima je Zadarska županija organizirala desetodnevni boravak u Zadru. Na prijemu su bili i voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev te u ime ukrainskog veleposlanstva Nina Kirilić, supruga Nj.E. Vasilja Kirilića, veleposlanika Ukrajine u Hrvatskoj.

Župan Božidar Longin je poručio kako prijateljima u nevolji treba pomoći te da mi jako dobro razumijemo što znače ratna stradanja i svakodnevno granatiranje. "Jednaka prijateljska pomoć stigla je iz Ukrajine za vrijeme našeg rata u Hrvatskoj" rekao je Longin i poželio ugodan boravak u Zadarskoj županiji, da ju što bolje upoznaju te da im ostane u lijepom sjećanju.

Na današnjem susretu u Zadarskoj županiji, voditelj predstavništva Europske komisije Ognian Zlatev obrazložio je odgovornost i strateške interese Europske Unije za pomoć Ukrajini, te se dotaknuo mogućnosti da Ukrajina postane država članica.

- Da zaborave na strahote rata i koliko god mogu i na bol koju nose u sebi, poručila im je Nina Kirilić, supruga veleposlanika Ukrajine Vasilija Kirilića. Na vrlo emotivan način ona je izrazila duboku zahvalnost i Zadarskoj županiji na pomoći i tome što su pružili ovo kratko utočište djeci koja su vidjela i prošla ono najgore u životu.

Zadarska županija je u suradnji s Veleposlanstvom Ukrajine u Zagrebu organizirala prijem i smještaj djece i članova obitelji ukrajinskih branitelja, uzrasta od 6 do 18 godina u razdoblju od 11. do 21. kolovoza 2022. u Zadru. U okviru smještaja u Srednjoškolskom đačkom domu osigurana je i prehrana, a pripremljen je i sadržajni program boravka prilagođen uzrastu ukrajinske djece.