U posljednje se vrijeme može čuti sve više prigovora na rad fontane na Poljani Ivana Pavla ll. Jedan se dio građana žalio na zapuštenost i naslage ptičjeg izmeta, drugi na slabo vidljiv znak da vode nije za piće koji turisti iz nepažnje ili gluposti ne doživljavaju. Danas nam se obratio čitatelj koji je ukazao na nepravilan rad ove fontane:

-Kad je 2010. godine prema projektu zadarskog arhitekta Ante Uglešića gradonačelnik Zvonimir Vrančić svečano otvorio preuređenu Poljanu Ivana Pavla II svi smo bili zadovoljni, a projekt je već slijedeće godine dobio nagradi CEMEX za najuspješnije graditeljsko i arhitektonsko dostignuće.

Kako tada piše Društvo arhitekata Zadar, na trgu je rekonstruirana stara Cisterna koja nije u funkciji, ali je zato kao ″memorija na vodu napravljena fontana od kamenih elemenata sa mesinganim izljevom, čiji se donji bazen nalazi na donjem platou″.

Nažalost, od tada ovu fontanu prate mnogi problemi. Iz nje je izbija voda, ponekad je voda zatvorena, pa opet puštena, ili je začepljena, pa se stotine litra voda prelijeva preko ruba devastirajući okolnu podlogu na poljani. Tako je i dan danas. Hodajući sinoć iza jedne grupe turista koja je u velikom luku zaobilazila goleme bare oko fontane u koje se slijevala voda iz bazena fontane, i slušajući njihove negativne komentare, doista se postavlja pitanje kako je moguće da se jedna tako obična fontanica ne može konačno dovesti u red. Jer, riječ je o samom centru povijesne jezgre grada. Koliko znam Zadar je jedini grad u Hrvatskoj s takvim slučajem. Zaista sramota. Slično je i sa nedavno otvorene dvije špine na Trgu pet bunara. Čini se da negdje unutar njih izbija voda te bi ih trebalo na pravi način (bez improvizacija) dovesti u red. Fotografije su napravljene sinoć, piše ovaj čitatelj.

Na društvenim mrežama također se mogu pročitati kritike na račun ove instalacije:

-Mi tu iz starog grada svakodnevno vidimo djecu i ljude kako tu piju vodu, umivaju se, operu cijelu glavu da se ohlade, pune boce vode za piće, pa ćak se i djeca kupaju u toj vodi, ... Da, piše ispod, na samom dnu/rubniku da voda nije za piće, no toliko nevidljivo da ne znam da li to znaju i lokalni stanovnici da postoji taj natpis, osim ako im se specifično na njega ne ukaže. U zoru se ovdje okupa, kad nema nikoga, i sjedi na stotine ptica, i postoje s gornje strane naslage izmeta istih, preko kojih voda procirkulira u padu prema dolje. Ne kažem da ptice našeg grada nemaju pravo piti, već ukazujem na opasnost želučanih i crijevnih bolesti, piše sugrađanka u Facebook grupi Trn u oku Zadar, a komentari potvrđuju da nije usamljena u ovom opažanju.