Grad Zadar napokon je krenuo s realizacijom dugo najavljivanog projekta, ometenog neriješenim imovinsko-pravnim odnosima - probojem zaobilaznice iznad Dikla, od zavoja ispod Žmirića, na Ulici Matije Gupca!

Ova još jedna gradska transverzala dugo je bila zaustavljena jer se grad nije mogao dogovoriti s vlasnikom parcele koja je stajala na putu prometnici. Iako je tu ucrtan koridor i na njoj se ne može graditi, vlasnik nije pristao na pokušaj zamjene ili nagodbe za zemljište. U međuvremenu je i podigao betonske zidove, „parkirao" brod, posložio drva za grijanje... kako bi jasno dao do znanja da se neće predati.

Zbog stalnog odgađanja gradnje ove prometnice došlo je do strahovitog preopterećenja susjednih ulica Ivana Duknovića i Roberta Frangeša Mihanovića. Naime, u ovom dijelu grada u zadnjih nekoliko godina izgrađeno je više desetaka stambenih zgrada i stotine stanova, čiji vlasnici prolaze kroz uske prometnice, a pješacima je pješačenje nemoguća misija.

Nije se ni Grad iskazao u komunalnom uređenju, pa tako u cijelom kvartu nema ni metra nogostupa, ni jedne klupe za sjedenje ili makar jednog koša za košarku. Kako vlasnici uredno grade objekte s niskim raslinjem, uskoro bi beton u potpunosti mogao „pojesti" i posljednje stablo u ulicama.

Grad je spor za izvlaštenje ipak dobio i čeka se samo odluka o žalbi predana na Visoki trgovački sud. Unatoč tome gradonačelnik Branko Dukić u lipnju je formalno pokrenuo postupak te je Via Factumu dodijeljen posao izrade glavnog i izvedbenog projekta dijela ulice A. Kovačića s križanjem Ulice Matije Gupca, vrijedan 150.000 kuna.

- U tijeku je postupak za ishođenje statusa prometnice za Ulicu Roberta Frangeša Mihanovića, za što su već pripremljena inicijalna sredstva. Što se tiče obilaznice prema Diklu, idejno rješenje već je napravljeno, projekt je naručen, a već su počeli radovi na njezinom drugom kraju iznad dikljanskog groblja, gdje se uređuje parkiralište i prometnica u duljini od 300 metara. Ta će prometnica završavati na izlazu iz grada, prema sadašnjem deponiju, najavljuje pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra Darko Kasap.

Kako je vlasnik čestice na njezinom početku podnio žalbu Visokom upravnom sudu, raščišćavanje parcele i gradnja prometnice počet će nakon rješenja žalbe.