Raspadnuta obala mula u Foši na kojem je ostalo mjesto rezervirano za kola Hitne pomoći, povezano s brodom općine Preka, pokazao je neodrživost i opasnot takve prakse u srcu turističke sezone.

Svoje iskustvo jedan je nezadovoljni građanin prenio  u Facebook grupi Hitna 194 kada je morao dočekati svoju djevojku koju je prevozio brod hitne pomoći iz Preka.

- Dođem u Fošu malo prije broda. Pitam tamo ljude s brodom nekim recite mi di staje brod od Hitne. Kaže tu, di smo mi. Ja kažem molim vas maknite se dolazi hitna. Brod od HP je bio 100 m od mjesta pristanka. Dok sam to izgovorio dolazi brod iza ugla od HP pali sirenu, čovik pali motore i sklanja brod. To je trajalo 2-3 minute dok se on sklonio. Znači prvo riva gdje pristaje brod od HP je urušena i to je opasno i sramotno, drugo nema nikakvih velikih natpisa, rasvjete na stupovima koja blinka danju i noću da je tu misto za brod HP, neke psihološke ograde već samo natpis blijedi na podu.

 Vozila parkiraju na sve strane oko veza tako da se vozač vozila HP ne more okrenuti niti komotno ući do broda. Vozilo  Hitne prolazi uz dio rive koji je urušen al ograđen. Što bi bilo da se uruši još više i propadne sve u more i riva i ograda i vozilo? - pita se nezadovoljni građanin, ali isto tako upućuje pohvale kapetanu i djelatnicima hitne pomoći koji su, kako kaže, svoj dio posla odradili sjajno.

Nazvali smo načelnika Preka, Juru Brižića koji je odmah rekao kako je svjestan problema.

 - U Foši se radovi planiraju na jesen. Međutim, općinski brod, koji inače treba pristajati u Gaženicu, ovog puta je pristao u Foši iz praktičnih razloga. Znamo da je taj dio urušen i zbog toga je dogovoreno da brod staje u Foši dok se situacija ne riješ, ali danas je vozio zamjenski brod koji je tu stao. Kad ove jeseni počnu radovi, naš brod će i tada pristajati u Gaženici.

Darko Kasap, pročelnik Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, potvrdio nam je da rekonstrukcija obalnog zida u Foši počinje od 15. rujna,  ako sve bude prema planu i ako vremenske prilike to budu dopuštale.

Obalni zid u Foši urušen je  olujnom nevremenu davane 2018. godine.

 - Već je i komunalni odjel  započeo  sanaciju, ali s obzirom na opseg štete, koja je jednostavno prevelika, oni to nisu mogli riješiti kroz uobičajeno održavanje, zbog toga se pristupilo projektiranju. Radovi su već ugovoreni sa splitskim Akropolisom podsjeća pročelnik Kasap.