Jučer je u Zadru, na predjelu Plovanije, nepoznati počinitelj je provalio u kuću odakle je otuđio novac u vlasništvu 48-godišnjeg državljanina Italije, dok je na području Jazina nepoznati počinitelj provalio u stan 47-godišnjeg vlasnika odakle je otuđio novac. Materijalna šteta je nekoliko tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog teške krađe.

S obzirom na učestale krađe tijekom ljeta, policija je izdala upozorenje i savjete građanima kako se zaštiti od njih. Prvi savjet je da se novac, umjetnine i dragocjenosti ne ostavljaju u domu (u kuhinjskim elementima, ladicama, pod madracem ili u garderobnim ormarima), već ih se treba pohraniti na sigurno mjesto poput trezora u bankama ili na čuvanje kod osoba od povjerenja.

Ključ od kuće/stana ne ostavljajte ispod otirača, vrtnih patuljaka, tegli za cvijeće i na sličnim mjestima, a nikako ne zaboravite zatvoriti prozore, balkonska vrata i staklene stijene. Ako je potrebno, ključ ostavite osobi od vašeg povjerenja koja će biti u mogućnosti češće obilaziti vaš dom.

Organizirajte da vam netko češće prazni poštanski sandučić kako se ne bi stekao dojam da u kući ili stanu duže vrijeme nema nikoga. Ne uklanjajte cvijeće s balkona i ne spuštajte rolete do kraja jer time dajete poruku da ste odsutni. Uklonite predmete koji omogućavaju lakše penjanje, kao npr. ljestve, sanduci i slično, a ne govorite svima da putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili društvenoj mreži. Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu također ostavite osobi od vašeg povjerenja.

Ako želite jaču zaštitu, ugradite i uključite alarmni sustav, dodatnu zaštitu na prozorima i drugim većim otvorima, rasvjetu tijekom cijele noći, koja se automatski pali u sumrak, svjetiljke sa senzorom ili osvjetljenje upravljano automatskim vremenskim prekidačem i sl.