Dr. sc. Zlatko Miliša, Zadranin koji radi kao sveučilišni profesor u Osijeku, uputio je apel zadarskoj javnosti da se ne mijenja naziv Centra za mlade, koji bi u bivšoj vojarni Stjepana Radića uskoro trebao zaživjeti pod imenom "Centar za umjetnost, kulturu i mlade".

- Na početku podsjećam da sam otišao iz Zadra u prosincu 2012. godine i da nemam nikakve osobne pretenzije prema Centru za mlade u Zadru, kao i da sam zadnjih godina voditelj Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta u Osijeku pa i s tog aspekta se može zaključiti da je moj moto bio i ostao okupljanje stručnjaka - praktičara, djece i mladih te znanstvenika iz različitih oblasti.

Od 2010. godine zadarske gradske vlasti pripremaju dokumentaciju za otvaranje centra za mlade koji je "prijeko potreban za mlade grada Zadra." Tome svjedoče i medijski natpisi iz siječnja 2010. godine, kada se obmanjivalo javnost da je "centar za mlade u proračunu," a ova sadašnja politička garnitura miče prvotni naziv centra za mlade i nudi potpuno drugi koncept onoga što je i u svijetu poznato i afirmirano.

Polovinom srpnja 2022. je iz Upravnog odjela za kulturu grada Zadra "pušten" nacrt odluke o osnivanju javne ustanove "Centar za umjetnost, kulturu i mlade". U istom materijalu stoji kako je rok za dostavu primjedbi, prijedloga i mišljenja do 12. kolovoza o. g. Naravno da im se neću javiti (na taj službeni) dopis jer predlagači neće odustati od svoje nakane, a njihov poziv na "javnu raspravu" u vrijeme ljetnih praznika vrijeđanje zdrave pameti. Zato se javnosti grada Zadra, gradskim vijećnicima te poglavarstvu Zadra javljam ovim putem što je moj posljednji javni apel. Znam da će ga ignorirati (osobito Upravni odjel za kulturu), ali ovo moje pismo ovako barem neće završiti u košu za smeće nekog od gradskih birokrata kojima argumenti (struke) ne znače ništa!

Do danas javnost nije upoznata s djelatnostima njihova Centra, kao što ne znamo glavi cilj i viziju tog Centra. Pored toga javnost ne zna po kojim kriterijima će udrugama dijeliti prostorije u Centru. Od javnosti se krije i model upravljanja Centrom?! Zar i to nisu dovoljni razlozi da se odbije kompletna inicijativa birokratskih struktura, svjetonazorskih istomišljenika i/ili ili interesnih skupina. More nepoznanica. Valjda jedino znaju budućeg ravnatelja/cu.

Naziv Centra je potekao od nekoliko sociologa i tzv. "alternativaca". Prvima je pročelnica za kulturu grada Zadra povjerila ispitivanje preferencija mladih u Zadru, a sada sve to prikazuju kao inicijativu civilnog sektora! Njima i dijelu tzv. nezavisne kulturne scene odgovara naziv "Centar za umjetnost i kulturu i mlade". Oni koji jednostrano brane novi naziv Centra nisu predvidjeli rad s djecom niti za roditelje, kao niti širi obuhvat stručnjaka različitih profila. To je pedagoški nedopustivo!

Prošle godine poglavarstvo Zadra je naručio istraživanje koje su realizirali dvoje sociologa sa Sveučilišta u Zadru, a koje se ograničilo na mišljenja srednjoškolaca i dijela predstavnika civilnog sektora! To ispitivanje od prije dvije godine su vodili docent Krešimir Krolo i izv. prof. dr. sc. Željka Tonković. Potonji zaključuju da većina sudionika (ali samo iz nezavisne kulturne scene) nije suglasna s nazivom Centar za mlade, zbog navodnog potencijalnog isključivanja drugih dobnih skupina. To je primjer manipulacije i/ili zamjena teza. Upravo suprotno, moja je primjedba da su kulturne potrebe samo jedan dio potreba mladih. Navoditi u istom istraživanju da dio "sugovornika smatra kako se kroz naziv Centar za mlade provlači konotacija „paternalističkog" i „nadzornog" je simplificiranje ili prejudiciranje mišljenja koje sami autori produciraju!

i praksa u EU u radu s djecom i mladima u lokalnim zajednicama je što više slobodnovremenskih aktivnosti i preventivnih programa u što treba uključiti djecu, roditelje, liječnike, socijalne pedagoge, psihijatre. Nekada i danas, isto tvrdim i apeliram: svi općine i gradovi u Hrvatskoj trebali bi imati centre za mlade. Tome u prilog imamo brojne pozitivne primjere iz inozemstva, a koje ignoriraju zadarski inicijatori ideje promjene naziva Centra za mlade uz svesrdnu podršku Dine Bušić, pročelnice Upravnog odjela za kulturu i šport grada Zadra!

Zadar ima iznimno široko razvijene kulturne i sportske aktivnosti u različitim institucijama kao i u civilnom sektoru, a samo u vlasništvu Grada Zadra su: Znanstvena i Gradska knjižnica Zadar; Koncertni ured Zadar i Hrvatsko narodno kazalište do Narodnog muzeja u vlasništvu Zadarske županije, pa Kazalište lutaka Zadar, Narodni muzej, Muzej antičkog stakla, Arheološki muzej itd. U oblasti kulture evidentirano je 118 organizacija civilnog društva!

Zadnji put upozoravam ne temelju recentnih istraživanja da mladi provode slobodno vrijeme u rizičnim okolnostima. Ni ova činjenica, onima kojima je do dijaloga i argumenata struke, se ne bi se smjela ignorirati, jer nam trebaju biti prioritet preventivni programi, (mentalno) zdravlje djece i mladih kao i razvoj njihovih kreativnih potencijala te kritičkog mišljenja! Radionice za razvoj empatičnosti, altruizma solidarnosti, kreativnosti i kritičkog mišljenja vidim kao prioritet u radu s mladima. Mahnut će oni rukom. I ja njima poručujem: Nikad više vam se neću obraćati, a ove moje riječi će se jednog dana vama vratiti kao bumerang!