Predsjednik Vijeća MO Poluotok Zadar Frane Brajković upoznao je javnost s odlukom gradonačelnika Branka Dukića da se od 1. kolovoza kroz tjedan zabrani izdavanje dozvola za održavanje bilo kakvih događanja na području Grada Zadra. Na zahtjev ugostitelja i kolega glazbenika, odlučilo se obratiti Uredu gradonačelnika, UO za komunalne djelatnosti, UO za kulturu i sport te TZGZ kako bi što hitnije pronašli rješenje ovog nepotrebno stvorenog problema.

- Prilikom komunikacije s građanima, udrugama i poslovnim subjektima koji djeluju na području našeg MO-a preneseno nam je da su posljednjih dana odbijeni već predani zahtjevi za održavanje glazbenih događanja na području kojim upravlja Grad Zadar te je kao obrazloženje odbijanja navedenih zahtjeva preneseno kako će se "prema odluci gradonačelnika od 01.08.2022. glazbeni nastupi i ostala događanja dozvoljavati samo petkom i subotom".

Ovim putem Vas molimo da nam detaljno obrazložite donesenu odluku te objasnite pod kojim će uvjetima svirke i događanja biti dozvoljene, a pod kojim zabranjene te čime obrazlažete nenajavljeno donošenje ovakve radikalne odluke u srcu sezone. Isto tako Vas želimo podsjetiti kako su upravo ugostitelji i zabavna industrija iznijeli najveći teret pandemije proteklih godina jer im je zbog sprečavanja širenja zaraze bio zabranjen rad, a svi znamo da nitko sa sigurnošću ne može reći što nam po tom pitanju donosi jesen i zima.

Stoga budite svjesni da ovakvom odlukom direktno utječete na živote velikog broja naših sugrađana te im onemogućavate ustavom definirano pravo na rad bez ikakvog obrazloženja i to u trenutku kad su gotovo sve mogućnosti za pronalazak zamjenskih angažmana svedene na minimum.

Svi se slažemo da se mora uspostaviti komunalni red i zaštiti pravo na dostojanstven život svih naših sugrađana ali donošenje ovakvih odluka u srcu sezone, bez prethodne najave pokazuje krajnje nerazumijevanje stanja na terenu od strane institucija. Apsurdno je da se na isti način tretiraju "veliki" noćni klubovi i festivali koji godinama stvaraju probleme s bukom i "mali" ugostitelji kojima je planirani završetak javnih okupljanja kroz tjedan ionako do ponoći.

Uz to, najavljujemo kako ćemo o ovoj odluci obavijestiti i tražiti očitovanje te pravnu zaštitu svih nadležnih tijela, a posebno ćemo zahtijevati zaštitu prava glazbenika od strane Hrvatske Glazbene Unije. Ukoliko Vas zanima pronalazak rješenja oko ove nenajavljene, sulude i u najmanju ruku brzoplete odluke, slobodno nam se obratite da zajedničkim snagama hitno pronađemo model održivog rješenja stvorenog problema, piše u svom dopisu Brajković.