Gradonačelnik Branko Dukić na jučerašnjem je kolegiju rekao kako je dobar dio nastojanja ove gradske uprave usmjeren na razvoj održivog turizma, a značajan korak u tome je izmještanje većine pomorskog prometa u Gaženicu i smanjenje pritiska na gradsku jezgru. Na kvalitetnijem životu na Poluotoku će se i dalje raditi kroz pametna rješenja u prometu i komunalni nadzor u gradskom središtu.

U tome ključnu ulogu imaju komunalno i prometno redarstvo, koje vode Edo Fantela i Hrvoje Marić. Pročelnik Robertino Dujela kaže kako su redari aktivni jednako na kopnenom području i otocima, no razumljivo da se tijekom ljetnih mjeseci intenzivnije obavlja kontrolu provođenja ugovora o korištenju javnih površina.

Tijekom lipnja tako su utvrđena 62 prekršaja u smislu zauzimanja javne površine za postavu ugostiteljskih terasa i trgovačkih rekvizita. Svim prekršiteljima su izdana upozorenja, te pokrenuta 42 upravna postupka i izdano 9 obveznih prekršajnih naloga (kazni). Postupanje se nastavilo i u mjesecu srpnju tijekom kojeg je za utvrđene ponovljene prekršaje izdano 18 obaveznih prekršajnih naloga (kazni).

- U dijelu reguliranja dostave, na isti način kako smo se 2018. godine odlučno prilagodili tadašnjim zahtjevima situacije u prostoru odgovorit ćemo i novim zahtjevima i ciljevima koje ćemo postaviti nakon analize tekuće sezone. Ključnu ulogu u nadzoru kretanja vozila pješačkom zonom imaju raspoložive policijske službe na Poluotoku, a zajednički primarni cilj uz razmjernost zaštite interesa stanara Poluotoka njihovih gostiju sa jedne strane i potrebe za dostavom ugostiteljskih i trgovačkih objekata sa druge je bio i ostat će sigurnost svih u pješačkoj zoni, ističe Dujela.

Komunalne službe koje skrbe za urednost i čistoću javnih površina, Čistoća i Nasadi, na očekivanoj su visokoj razini učinkovitosti.

- Pred nama je mjesec kolovoz, za mnoge mjesec godišnjih odmora, no ne i za komunalne službe, rekao je Dujela.

- Želimo napraviti pomake u podizanju kvalitete života do kraja mandata. Bit će problema, ali vjerujem da ćemo ih zajednički riješiti, zaključio je Dukić.