Usklađivanje plaća čelnih ljudi Košarkaškog kluba Zadar s Odlukom gradonačelnika o utvrđivanju najviše mjesečne bruto plaće direktorima trgovačkih društava iz 2020. godine, točka je dnevnog reda zbog koje je u užareno podne danas sazvan javni kolegij gradonačelnika Branka Dukića.

Zbog objave ugovora i iznosa plaća sportskog i direktora KK Zadar, u Uredu gradonačelnika imali su i nemiran vikend, pa su medije jučer zaskočili priopćenjem u kojem zadarski gradonačelnik reagira na bezobrazno visoke plaće. I najavljuje kako će tražiti izvještaj o tome gdje je utrošeno proračunskih 3,7 milijuna kuna.

Prvi put HDZ-ova politika u Zadru, koja je desetljećima imala „šapu" nad tzv. svetinjom KK Zadar, doživjela je kontraudarac - iznosi plaća objavljeni su javno.

Do sada se o njima samo šaputalo. Sjeća li se netko još onog trenera iz Slovenije koji je dobivao 17 tisuća eura od KK Zadar, kako je govorila Kalelarga. Niti policija, a kamoli sud nije ustvrdio kolike su bile provizije sportskih direktora i predsjednika kluba, a na promet s igračima nije se plaćao ni porez.

Dovoljno je zagrebati u skoru prošlost KK Zadar. Sportski direktor iz Zagreba imao je neto 18 500 kuna plaću, a direktor KK Zadar preko neto 12 400 kuna. Ali oni su bili po mjeri HDZ-a i Dukićevi savjetnici nisu imali potrebe pozivati se na nekakvu uravnilovku iz 2020. godine. KK Zadar je uvijek bio izvan svake odluke.

Kada smo nedavno pisali o tim plaćama direktora koji su postali državni dužnosnici i podvukli da su im nepravedno niske u odnosu na plaće lokalnih pročelnika, Dukić nije reagirao. Ali jesu pojedini dobro plaćeni pročelnici koju su svoju odgovornost htjeli svaliti u slučaju Ledane na direktora Nasada čije je radno mjesto potplaćeno kao i tamošnjih inženjera. Upravo te plaće direktorima komunalnih poduzeća odraz su ispod prosječnog stanja Grada Zadra i njegovog proračuna.

I posljednje, ali nimalo nevažno. Podsjećaju naši čitatelji na pozajmicu udruzi HNK Zadar od 2.5 milijuna kuna iz Gradskog proračuna. Gradonačelnik Zadra koji je nagovorio vijećnike da je daju, nikada nije ni planirao tražiti je nazad, a vijećnici nikad nisu doznali u što je začas potrošen taj iznos, a kamoli kolika je plaća njihovom treneru iz Zagreba.

Licemjerje lokalne politike tu počinje i završava.