Posade policijskih plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar su tijekom ovog vikenda zabilježile 12 prekršaja nedozvoljenog glisiranja hrvatskih i stranih državljanina i to u akvatoriju otoka Pašmana, Dugog otoka te na području Bibinja i Novigrada.

Prekršaji nedozvoljenog glisiranja direktno utječu na osjećaj stanja sigurnosti svih građana i turista, posebno zato što su povezani s rizikom od smrtnog stradavanja, teških tjelesnih ozljeda i veće materijalne štete s posljedicom onečišćenja mora.

Policijska uprava zadarska upozorava građane na pridržavanje odredbi Pomorskog zakonika i drugih propisa bitnih za sigurnost kako nautičara tako i kupača i ronilaca, a prema kojima je kupačima dozvoljeno udaljavanje, odnosno plivanje do ograde uređene plaže ili 100 metara od obale prirodne plaže, dok ronioci trebaju biti propisno označeni plutačom.

- Nautičare upozoravamo da se strogo pridržavaju pravila sigurnosti plovidbe, posebice zabrane glisiranja na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale te da slušaju upozorenja za plovidbu i vremensku prognozu na propisanim VHF kanalima.

Kako bi se povećala sigurnost kupača, savjetujemo turistima i građanima da prilikom izbora plaža, odaberu plažu koja je sa morske strane ograđena plutačama koje predstavljaju psihološku granicu i označavaju prostor gdje je kupanje dozvoljeno, a ako plaže nisu osigurane plutačama, da ne plivaju na udaljenosti većoj od 100 metara od obale. Također da koriste uređene plaže i ne plivaju na područjima koji inače predstavljaju plovni put (između otoka), pozivaju iz PU zadarske.

Također se savjetuje da se ne skače u more sa stijena i drugih mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je skakanje zabranjeno, da se u slučaju velikih valova ne izlazi na otvoreno more, u vodu ne ulazi pod utjecajem alkohola ili droga, ne pliva neposredno nakon obroka, ne izlaže se predugo jakom suncu... Ne plivajte u susret motornim čamcima, brodovima, gliserima i vodenim skuterima, a ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć, pozovite policiju na 192!