Gotovo 30 posto završenih osnovaca od ukupno 8.455 prijava za upis učenika u prvi razred srednjih škola za školsku godinu 2022./2023. opredijelilo se za gimnaziju. Točnije 2.292 učenika prijavilo se za gimnazijske programe, što čini 27,11 posto od ukupnog broja prijava, podatak je koji je među ostalima prikupljen u resornom županijskom odjelu kojeg vodi pročelnik Ivan Šimunić.

Da je proradilo tržište rada, potvrđuje informacija prema kojoj je najviše prijava u ljetnom roku pristiglo na adresu Strukovne škole Vice Vlatkovića. Čak 1.183 prijave bile su za strukovna zanimanja.

Ravnatelj te škole, Tihomir Tomčić član je Povjerenstva za vrednovanje standarda zanimanja pri HKO, što omogućava da učenici izlaskom iz škole budu kompetentni za tržište rada. Druga po redu škola po broju od 960 prijava je Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, dok je Tehnička škola Zadar imala 817 prijava. U TOP 5 su dvije najveće gimnazije: Vladimira Nazora sa 713 prijava, dok je Gimnazija Jurja Barakovića imala 539 prijave za upis u te škole.

Kakva je situacija u Klasičnoj gimnaziji kojoj je omogućen upis još jednog odjeljenja, ne zna se jer pročelnik Šimunić od njih nije dobio povratnu informaciju.

Jedan razred više medicinskih sestara dobila je i Medicinska škola Ante Kuzmanića. Iz izvještaja ravnateljice Anite Basioli, upućenog na adresu županijskog odjela, navodi se kako su na prvom upisnom roku zaprimili 513 prijava za oba smjera. Više, čak 263 prijave bile su za smjer farmaceutski tehničar a 250 za smjer medicinska sestra/tehničar opće njege. Iz omjera prijava i upisne kvote (72 mjesta medicinska sestra/tehničar, 24 mjesta farmaceutski tehničar) vidljiv je jak interes učenika za upis navedenih zanimanja.

Međutim, brojke govore koliko bi prijavljeni učenici radije bili farmaceutski nego medicinski tehničari, odnosno sestre iako je to jedno od najtraženijih ali i najtežih zanimanja u zdravstvu.

Interes za upis Medicinske škole vidljiv je i tokom školske godine, budući da na adresu škole pristižu naknadne molbe za upis učenika koji se nisu uspjeli upisati u redovnom roku ili pak žele prebačaj iz neke druge škole, navodi ravnateljica.