Dio javnosti nezadovoljan je kaznama koje su nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zadru izrečene protiv šestorice mladića, povezanih sa slučajem višestrukog seksualnog zlostavljanja i silovanja 15-godišnjakinje iz okolice Zadra u razdoblju od kolovoza 2018. do srpnja 2019. godine.

Optužnica je obuhvatila niz događaja, kao i kaznenih djela, od bludnih radnji do teških kaznenih djela protiv spolne slobode, koja se odnosi na silovanje žrtve ranjive zbog svoje dobi te zajedno s više počinitelja. Oni koji su taj stravičan čin snimali proglašeni su krivima i za iskorištavanje djece za pornografiju.

Ovisno o broju počinjenih kaznenih djela, četvorica punoljetnika dobila su od jedne do sedam godina zatvora, dok su dvojica, koja su u to vrijeme bila maloljetna, puštena na "uvjetnu" slobodu, jedan uz tri godine pridržaja maloljetničkog zatvora, a drugi uz obvezu psihosocijalnog tretmana i rada za opće dobro.

Na primjeru prvokrivljenika, koji je za sedam kaznenih djela dobio jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora iako se i na temelju jednog djela može izreća veća kazna, zastupnika optužbe Denisa Sokola pitali smo jesu li kazne premale i hoće li žaliti na njih.

- Kada dođe pisani otpravak presude razmotrit ćemo, analizirati i odlučiti hoćemo li se i protiv koga žaliti. Neću komentirati nepravomoćnu presudu s koje je javnost s razlogom isključena. To je vrlo delikatan predmet koji ukazuje na iznimnu krizu morala u društvu, ne samo u Hrvatskoj jer neke države imaju i veću krizu, ali je nepobitno da je to jedan udar na obitelj. Već duže vrijeme se događa da djeca odlaze izvan kontrole i da dolazi do ovakvih inkriminacija, poručio je zamjenik županijskog državnog odvjetnika.

Od otkrića slučaja do nepravomoćnog pravosudnog epiloga prošle su gotovo tri godine. Samo suđenje trajalo je godinu dana i 4 mjeseca. Je li to predugo?

- Ne mogu reći da je to predugo. Konkretno, optužnicu sam pisao u pandemijskim uvjetima kada je odvjetništvo radilo na smjene. Čak su mi malo zamjerali što sam dolazio, ali morao sam zbog maloljetnika. Ovi postupci imaju smisla kad se brzo dovrše. S obzirom na tu činjenicu i puno okrivljenika, smatram da je istraga temeljito i dosta brzo odrađena. No naravno slažem se da bi to trebalo biti i brže, rekao je zastupnik optužbe Denis Sokol ističući kako je trnovit put od privođenja do pravomoćne presude, nakon koje se tek optuženike može smatrati krivima.

- Svakako, zadovoljan sam činjenicom da su nepravomoćno proglašeni krivima, istaknuo je Sokol.

Zamjenik državnog odvjetništva pohvalio je dobar policijski posao.

- Služba kriminalističke policije PU zadarske napravila je stvarno dobar posao u stadiju izvida i hitnih dokaznih radnji i prikupila neke materijalne tragove koje su državnom odvjetništvu omogućile kvalitetno provođenje istrage i prikupljanje onih bitnih činjenica koji su bili temelj za podizanje optužnice. Točno sam očekivao da će odluka što se tiče krivnje biti ovakva, a jednako tako znao sam gdje mogu očekivati oslobađajuću presudu, istaknuo je Sokol, dok  odvjetnici optuženika nisu komentirali presudu.