Kako je moguće da je predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić još u svibnju govorio o promjeni statusa Znanstvene knjižnice, a v.d. ravnateljica o tome nije imala pojma?! Marijana Senkić-Klapan nije pozvana ni na sastanak s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek 15. srpnja kada je proces preuzimanja Znanstvene knjižnice bio glavna tema prema onome što su priopćili iz Grada Zadra.

Nju je elaborirala rektorica Dijana Vican s jedne strane, a ministrica je dala tome politički vjetar. Prema mišljenju predsjednika Gradskog vijeća, ministrica je bila potrebna da kao komesar HDZ-a to pretvori u njihovu pobjedu.

Nakon te službene objave, poništava se natječaj za ravnateljsko mjesto u Znanstvenoj knjižnici.

Odluka o poništenju natječaja za ravnateljsko mjesto donesena je na sjednici Upravnog vijeća od 19-21. srpnja (tako piše u odluci), a razlog je postupak prijenosa osnivačkih prava natječaja, navodi se u odluci koju potpisuje Ivana Župić Baždarić kao predsjednica UV te ustanove.

 

Zbog čega je Upravno vijeće uopće raspisivalo natječaj kad je znalo još u svibnju da je počeo postupak promjene statusa Znanstvene knjižnice, logično je pitanje u prilog političkog mozaika o tempiranom dolasku ministrice u Zadar?

Vučetić je na svibanjskoj sjednici Gradskog vijeća znao da je to počelo.

- Ja sam se tada ogradio s izvjesnim sukobom interesa jer sam kao član Senata glasao za taj prijedlog pridruživanja Znanstvene knjižnice koji je upućen na Gradsko vijeće još u travnju.  Ono je jedino tijelo koje može o tome odlučiti. Postoje tri modela koja će se predložiti vijećnicima, vjerojatno na sjednici Gradskog vijeća krajem kolovoza, najavio je Vučetić. On tu točku nije stavio na prošlu sjednicu Gradskog vijeća, jer unutar HDZ-a nije bilo oko toga suglasja. Ministrica je došla da primiri te oponente, uvjeren je Vučetić.

Ovisno o tome kako će se izjasniti Gradsko vijeće po prijedlogu sa Sveučilišta, znat će se hoće li Senkić- Klapan biti produžen ugovor vršiteljice dužnosti ravnateljice na još godinu dana.

- Ako Vijeće odbije prelazak Znanstvene knjižnice pod okrilje Sveučilišta po dva moguća modela, onda će se objaviti novi natječaj za ravnateljsko mjesto, procjenjuje Vučetić.

Bit će to treći po redu natječaj. Drugi je prije godinu dana srušilo Gradsko vijeće glasovima većine vijećnika.

Političko nadglasavanje oko Znanstvene knjižnice, postalo je važnije u priči koja traje 20-ak godina, negoli sam status i značaj te ustanove.

Vučetić smatra da Senkić-Klapan nije ništa napravila na zaštiti integriteta te ustanove, da su je gradske vlasti ponizili tim što je nisu pozvali na taj „povijesni" sastanak, a da ni Grad Zadar ne pokazuje veliki interes za Znanstvenu knjižnicu.

Međutim, pokazalo je Sveučilište u Zadru koje želi preuzeti osnivačka prava nad tom ustanovom koje im može dati jedino Gradsko vijeće Zadra.