Na društvenim mrežama početkom ovog tjedna objavljena je potraga za psom. Ono što ju je učinilo nesvakidašnjom je informacija kako je ljubimac izgubljen tijekom pomorske nesreće s jedrilicom nakon koje su njegovi vlasnici, par iz Slovenije, završili na liječničkom pregledu. U potrazi za više informacija obratili smo se Lučkoj kapetaniji Zadar, no njihovi su službenici dobili zabranu istupanja za medije koja je prebačena na središnjicu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tako smo umjesto pravodobne i ažurne informacije, kakva se podrazumijeva u ovakvim slučajevima i kakvu su novinari dosad dobivali od lučkih kapetana, dobili odgovor tek nakon tri dana "uz zahvalu na strpljenju i razumijevanju".

- Slučaj je trenutno u očevidnoj obradi Lučke kapetanije Zadar, čiji službenici su, u koordinaciji sa Nacionalnom središnjicom za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) te Postajom pomorske i aerodromske policije Zadar (PPAP Zadar) postupali u mjestu Brgulje, na otoku Molatu, temeljem prijave o nasukanju motorne brodice, imena „Blue Star", zastave Sjedinjenih američkih država.

Obzirom na okolnosti izvanrednog događaja i ponašanje voditelja brodice, umjesto plovila LK Zadar angažirano je plovilo PPAP Zadar, kojim je voditelj brodice prevezen u daljnje postupanje prema Općoj bolnici Zadar. Drugog člana posade, također državljanku Republike Slovenije, kao i oštećenu brodicu u okviru akcije odsukavanja preuzela je komercijalna tvrtka za pružanje pomoći na moru.

Inicijalnim očevidom utvrđeno je prisustvo alkohola kod voditelja, ujedno vlasnika brodice te je istome određena mjera zabrane plovidbe brodicom, zbog strukturnih oštećenja, koja su nastala uslijed nasukavanja. Na poziciji pomorske nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, a uz ozlijeđenog člana posade utvrđena je i materijalna šteta na plovilu.

S voditeljem brodice službenici Lučke kapetanije Zadar nastavit će postupanje u okviru očevida ove pomorske nesreće, nakon što isti završi zdravstvenu obradu u OB Zadar, informirali su nas iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ne navodeći težinu ozljeda, kao ni ishod potrage za psom.