„Sretan vam dan vaše slavne postrojbe i nemojte imati dileme oko domobranskog imena. To ime bilo je uzvišeno u Domovinskom ratu, dalo je velike i hrabre borce ne samo u Zadru, nego diljem dalmacije. To su bili dečki i cure koji su oslobađali Hrvatsku i sebe nisu žalili", poručio je hrvatski predsjednik na svečanoj akademiji koja se sinoć održala u Providurovoj palači u povodu 30. obljetnice utemeljenja 7. Domobranske pukovnije Zadar.

Obilježavanje je počelo u poslijepodnevnim satima polaganjem vijenaca na groblju i misom u crkvi sv. Šime, a nastavljeno u Providurovoj palači prikazivanjem ratnih fotografija i svečanom akademijom. Osim fotografija predsjednika je zadivio i film „Hod prema slobodi" Dinka Denone, napravljen uz korištenje materijala pripadnika postrojbe.

- Kažu kako čovjek dvaput umire, kada mrtvozornik proglasi smrt i kada ga se zaboravi. Ovo je prekrasan film koji događanja uz Domovinskog rata, ove mladiće, zrele ljude, pa čak i one u godinama, otima zaboravu čak i ako više nisu s nama, rekao je Milanović, podsjećajući kako se postrojba borila i u susjednoj Bosni i Hercegovini, ne kako bi ju se otimalo, nego da se Hrvatskoj osigura mir. To nije napravio niti jedan NATO bombarder ili dalekometni projektil, već čizma hrvatskog vojnika, rekao je.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić prisjetio se kako je u svojoj postrojbi Termiti znao stajati rame uz rame s pripadnicima ove postrojbe, redom vrsnim i hrabrim ratnicima.

- Trideset je godina prošlo, a kao da je jučer bilo. Sve vrijednosti Domovinskog rata jasno su sažete u ratnom putu vaše postrojbe, pobjedi i stradanju, u svim izvršenim vojnim zadaćama. Ovaj grad štuje i čuva svoju tisućljetnu povijest, pamti ljude koji su mu bili vjerni i bili spremni na najveću žrtvu za njegovu opstojnost. Hvala vam!, poručio je gradonačelnik Dukić.

Uz pripadnike postrojbe, ratne zapovjednike, saborske zastupnike, svečanoj akademiji nazočile su brojne osobe iz javnog života. Predsjednik udruge veterana ove postrojbe Danijel Kotlar podijelio je prigodne zahvalnice zaslužnima.