Vrhunac turističke sezone, malo oblaka i grmljavine, već su znana formula nevjerojatne prometne gužve. Ona je najizraženija na pristupu Zadru sa zapadnog dijela zadarskog priobalja iz kojeg se slijevaju neprekidne kolone motoriziranih turista.

Svi imaju isti cilj - Zadar. Naravno da svi putevi vode u gradsko središte koje je odavno postalo fizički pretijesno, a kamoli da turisti pronađu mjesto i za svoje sve veće limene ljubimce.

I dok ugostiteljima nije zamjeriti da će dodati po koji stol za takvu navalu turista, problem parkiranja u Zadru je nerješiv. On je naglašen u svim anketama turista koje su rađene 2015. godine za strategiju turističkog razvoja Zadra koja je ipak priznata kao službeni dokument na stranici TZ Grada Zadra.

Ali što vrijedi kada gradske vlasti nisu ni prstom mrdnule za barem djelomično rješenje tog kroničnog problema. Štoviše, na području Poluotoka nestalo je po prilici 200-njak mjesta, što na Muraju a što iscrtavanjem dostavnih parkirnih mjesta od kojih nije bilo nikakve koristi. Nekoliko desetina mjesta je rezervirano i tako je slobodnog, bez obzira na ugrađivanje pametnih senzora jako malo uz obalni pojas.

Jučer mjesta nije bilo ni na području TIZ-a i u tamošnjoj javnoj garaži.

Vozači koji su pronašli malo mjesta na donjem dijelu Muraja jučer su to uradili ilegalno. Nisu vidjeli da je to rezervirano samo za invalide ili su to ignorirali jer su vidjeli da se tu parkira s jedne, druge i gornje strane. Na rubu očaja, nakon nekoliko đireva parkiranog razgledavanja oko Poluotoka, riskirali su kaznu.

Prvo od prometnih redara. Njihov voditelj Hrvoje Marić jutros nam je rekao kako su već od 10:15 sati postavljali obavijesti o učinjenim prekršajima. Oko 23 sata pojavila se i policija. Gužva parkiranja nije jenjala a oni su selektivno stavljali kazne. Ono što smo vidjeli prvo strancima - neka nauče da se u tom turističkom Zadru nemaju gdje parkirati.

Ali od njih će najviše koristi imati Obala i lučice i njihov pauk koji ova dva mjeseca zarade i profit koji bi trebali uložiti u gradnju novih parkirališta, makar montažnih.

Javna garaža i dalje je u bespućima zadarske budućnosti, a turista nikad više. Pa tko to može pretvoriti u održiv turizam. Gradske vlasti niti u ovom mandatu sigurno neće napraviti ni korak bliže ulazu u gradsku garažu.

Kako li je to brzo i elegantno uradila šibenska gradska vlast na Poljani, a HDZ je tamo i amo s gradonačelnicima doktorima: Brankom Dukićem u Zadru i starijim Željkom Burićem u Šibeniku koji se nije umorio uređivati grad ni sa 67. godina.