Komunalni redari u petak su investitorima u gradnju Retail parka na Žmirićima naložili zaustavljanje radova na gradilištu, budući da je još 1. srpnja na snagu stupila zabrana o građevinskim radovima u turističkim dijelovima grada. Unatoč tome, mehanizacija i radnici i jučer su se pojavili na gradilištu, nastavljajući s podizanjem velikih konstrukcijskih elemenata i gradnjom trgovačkog centra, pa bi u sljedećim danima na adresu investitora trebala stići i kazna, koja je propisana u rasponu od 3.000 do 240.000 kuna.

Odlukom Grada Zadra tijekom srpnja i kolovoza zabranjeni su zemljani radovi i radovi na izgradnji konstrukcije građevine u turističkoj zoni, a ona je određena crtom Ulica Franje Tuđmanova - Put Nina - Kožino - Petrčane. Od odluke su izuzeti javni radovi ili strateški objekti poput hotela Maraska, no trgovački centar koji gradi Hey park, društvo u vlasništvu BMP Asset, ne zadovoljava te uvjete.

S obzirom na tu uredbu i na vidljivi napredak na gradilištu tijekom srpnja, bilo je jasno da investitor ili ima radnike koji golim rukama razgrću teren i podižu rukama višetonske stupove, ili je na gradilištu teška mehanizacija. Posjetom Komunalnog redarstva utvrđeno je ovo drugo.

- Komunalni redari su danas (petak, pr.a.) na gradilištu izdali usmeni nalog o prekidu građevinskih radova u zoni zabrane na predjelu Žmirići. Tijekom dana će biti poslano pisano rješenje investitoru o prestanku radova u skladu s odlukom Grada Zadra. U slučaju nastavka radova će se izdati prekršajni nalog u skladu s Pravilnikom Ministarstva graditeljstva, odgovorili su nam na upit iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Zadra.

Rješenje ipak nije zaustavilo investitore, a iz sličnih situacija u drugim gradovima stječe se dojam da je građevinarima jeftinije platiti kaznu i nastaviti po svome, nego na dva mjeseca ugasiti građevinske strojeve i radnike poslati kućama.

BMP Asset do sada je u nekoliko navrata pokazao društvenu odgovornost, pred dolazak na ovo područje i gradnju Lidla na Putu Murvice, po dobrom običaju velikih investitora „platio je ulaznicu" sponzorstvom KK Zadar, a nedavno je sam financirao premještanje Azila za pse na susjednu lokaciju. No poštivanje odluke o zabrani radova u sezoni očigledno bi donijelo previše troškova i kašnjenje projekta.

Treba na kraju reći i kako su nedavno na Visokom upravnom sudu počele padati odluke o zabrani radova na sezoni. Radi se o izdvojenom slučaju na području Istre no nije nemoguće da će se ovakav rasplet preliti i na ostatak obale.
Bez obzira na sve, čini se kako će žitelji Žmirića i u kolovozu moći uživati u glazbi građevinskih strojeva.